Napad na Novom Zelandu i poruke koje nam se šalju preko njega nisu prve

Recep Tayyip Erdogan je upitao kako je moguće da se na potpuno drugom kraju svijeta pokrene ubica čija je glava toliko napunjena smutnjama o muslimanima i Turcima (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u subotu kako se turski istražni organi bave navodima da je napadač,koji je u petak ubio 49 osoba na Novom Zelandu ranije boravio u Istanbulu te kako se istražuju njegove veze.

On se obratio okupljenim građanima u zapadnom turskom gradu Tekirdagu, a jedna od tema bila je i napad na Novom Zelandu, u kojem je naoružani napadač upao u džamiju tokom džuma-namaza u gradu Christchurchu te ubio najmanje 49 vjernika, prenosi Anadolija.

“Navodno je više puta dolazio u Istanbul. Radi se na tome, otkrit ćemo ko su njegove veze. Naravno, želimo da ga Novi Zeland izvede pred lice pravde. Ne želimo da to bude tek tako, da odleži određeni period i izađe vani. To se ne smije desiti. Ubio je 49 ljudi, to je masakr i za to treba adekvatno odgovarati. Svaki drugi način bio bi pogrešan”, rekao je Erdogan.

On je također, upitao kako je moguće da se na potpuno drugom kraju svijeta pokrene ubica čija je glava toliko napunjena smutnjama o muslimanima i Turcima.

Najgori mirnodopski zločin

“Teroristički napad na Novom Zelandu i poruke koje nam se šalju preko njega nisu prve”, kazao je Erdogan.

Australac Brenton Harrison Tarrant (28), zagovornik bjelačke nadmoći, u subotu je optužen za ubistva nakon što je 49 osoba ubijeno, a deseci ranjeni u napadima dan ranije na dvije džamije na Novom Zelandu.

Tarrant, s lisicama na rukama i u bijeloj zatvorskoj odjeći, tiho je stajao u dvorani okružnog suda u Christchurchu, u kojoj mu je određen pritvor bez izjašnjavanja o krivici.

Pred sudom će se ponovo pojaviti 5. aprila, a policija očekuje da će tada biti dodatno optužen.

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu, koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najviši nivo.

Izvor: Agencije