Napad na novinare cilja na srž demokratije

U ovoj godini nijedan novinar nije ubijen u državama članicama Vijeća Evrope (Reuters)

Nasilje protiv novinara cilja na srž evropskih demokratija, zbog čega ga vlade trebaju ozbiljno tretirati, naveo je povjerenik Vijeća Evrope (VE) za ljudska prava Nils Muižnieks u svom Komentaru ljudskih prava objavljenom u utorak.

“Vlade bi trebale tretirati nasilje protiv novinara na najozbiljniji mogući način, s obzirom na to da takva nedjela ciljaju na srž naših demokratija”, rekao je on i pojasnio da je sloboda medija osnovni preduslov za sve ostale slobode.

Muižnieks je kazao da se vlade mogu upustiti u cenzuru samim tim što ne preduzimaju odgovarajuće korake u borbi protiv napada na novinare, jer nekažnjavanje podstiče ponavljanje.

Od početka ove godine novinari su fizički napadnuti u Azerbejdžanu, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Letoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji i Rusiji.

Kao primjer tih koraka naveo je da bi, između ostalog, kazne za napade na novinare trebale odražavati ozbiljnost počinjenog zločina.

Muižnieks je rekao da se u Evropi pokazuje kako je novinarstvo opasna profesija i naveo da su od početka ove godine novinari fizički napadnuti u Azerbejdžanu, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Letoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji i Rusiji.

Napadači su bili svjesni da su njihove žrtve novinari, a u jednom slučaju su pominjali ime medijske kuće u kojoj je novinar bio zaposlen dok su ga tukli.

Muižnieks je na kraju istakao da u ovoj godini do danas nijedan novinar nije ubijen u državama članicama VE te izrazio nadu da će tako ostati i do kraja godine.

Izvor: Agencije