Naoružana grupa prekinula dotok vode Tripoliju

U borbi za Tripoli hiljade migranata ostalo je zatočeno u prihvatnim centrima, a dio južnih predgrađa je razoren (Arhiva)

Naoružana grupa u ponedjeljak je zaustavila glavni dotok vode opkoljenoj libijskoj prijestolnici Tripoliju i time dodatno pogoršala bijedu tamošnjih stanovnika pogođenih sedmicama borbe. 

Grupa je u nedjelju napala jednu postaju mreže cjevovoda koja prevozi vodu iz Sahare, objavila je kompanija koja upravlja tim projektom, prenosi Hina.

Napadači su natjerali zaposlenike da isključe protok oko 400 kilometara južno od Tripolija. 

Istočne snage Libijske nacionalne vojske (LNA) Khalife Haftara pokrenule su napad na Tripoli početkom aprila, a u južnim predgrađima grada protiv njih se bore vojnici odani vladi premijera Fayeza al-Serraja koji uživa podršku Ujedinjenih naroda.

Do sada poginulo najmanje 510 ljudi

Nakon prethodnih napada na cjevovod, razvojni projekt bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, prolazilo je oko dva dana da kućanstva primijete nestašice vode u tom obalnom gradu od 2,5 miliona stanovnika. 

Vlada u Tripoliju za sabotažu je optužila grupu koja je to već radila 2017., dodavši kako je njihov zapovjednik Khalifa Ehnaish pripadnik Haftarovih snaga, što je LNA odbacila. 

U borbi za Tripoli poginulo je najmanje 510 ljudi, 75.000 je napustilo svoje domove, hiljade migranata ostalo je zatočeno u prihvatnim centrima, a dio južnih predgrađa je razoren.

Izvor: Agencije