Naoružani Ivica i Marica u bajci NRA-e

U NRA bajkama, svi su naoružani (nrafamily.com)

Američki lobisti za oružje objavili su svoje verzije klasičnih bajki, u kojim su glavne protagoniste naoružali.

Na internetskoj stranici Nacionalnog udruženja za oružje, nrafamily.com, objavljene su priče u kojim se zagovara korištenje vatrenog oružja.

Posljednja u nizu priča, “Ivica i Marica (Imaju oružje)”, koju je napisala Amelia Hamilton, objavljena je prošle sedmice.

Priču prate slike djece izgubljene u šumi, kao u originalnoj verziji, ali umjesto da budu prestravljena zbog vještice iz bajke, djeca su naoružana puškama.

Priča počinje tako što njihova porodica kuka zbog nedostatka hrane, ali onda dolazi do odstupanja od klasičnog narativa: “Srećom, naučeni su kako da na siguran način koriste oružje, a lovili su čitav život zajedno sa svojim roditeljima. Znaju da, duboko u šumi, postoje područja na kojim nikad nisu lovili, gdje bi možda mogli loviti hranu. Znaju kako da se pobrinu za sebe, ako se nađu u nevolji”.

Osude javnosti

Priča objavljena u januaru također ima odstupanja u bajci o Crvenkapici. Verzija NRA-e nazvana je “Naoružana Crvenkapica”, prenosi Guardian.

Kao i u originalnoj priči, Crvenkapica kreće da obiđe baku, ali kada joj priđe grabežljivi vuk, situacija se razvija na drugačiji način. “Kako se osjećala sve neugodnije, uzela je pušku u ruke, kako bi je upotrijebila ako zatreba. Vuk se preplašio i pobjegao.”

Na stranici je za autoricu Ameliju Hamilton navedeno da je “pisac i patriota” te “konzervativna blogerica” i autorica serijala dječijih knjiga nazvanih “Odrastajući patrioti”.

Nakon što su priče postale poznate široj javnosti, korisnici Twittera su brzo ponudili svoje sarkastične verzije priča sa hashtagom #NRAFairyTales.

Tako je korisnik @psweetdotcom napisao: “Snjeguljica otkriva malu kolibu. Sedam patuljaka su naoružani. Zla kraljica je ponovno najljepša u cijeloj zemlji”.

Korisnik @micahwedemeyer je napisao: “Zlatokosa je vidjela smeđe likove iznad sebe. Brzo je zapucala, te ubila sve troje. Optužnice za neovlašteni ulaz u tuđi posjed su odbačene”.

Koalicija za zaustavljanje nasilja vatrenim oružjem iz Washingtona je objavila poruku na Facebooku u kojoj se navodi da su priče NRA-e simbol “degenerirane kulture koja kvari djecu i potiče ih da poduzimaju značajne i nepotrebne rizike”.

Izvor: Agencije