Namjerno rušenje civilnih aviona u prošlosti

Na nestalom Boeingu 777 na letu MH370 sistem komunikacija namjerno isključen (EPA)

Istražitelji sumnjaju da je kopilot u Airbusu A320 njemačkog Germanwingsa prije dva dana namjerno oborio avion na području francuskih Alpa, usmrtivši sebe i svih preostalih 149 osoba u letjelici.

Iako rijetko, i u prošlosti se u civilnoj avijaciji dešavalo da kopilot ili pilot odluče da namjerno obore avion kojim upravljaju, podsjeća agencija France Presse.

Posljednji takav slučaj zabilježen je 29. novembra 2013. godine na letu TM 470 kompanije Mozambique Airlines iz Maputa u Luandu, kada su poginule 33 osobe. Istragom je utvrđeno da je kapetan imao “jasnu namjeru” da sruši  Embraer 190.

Svih 217 putnika i članova posade poginulo je 31. oktobra 1999. godine nakon što se Boeing 767 egipatske kompanije Egypt Air na letu od New Yorka do Kaira srušio u Atlantski okean nedugo po polijetanju sa njujorškog aerodroma.

Pad u rijeku

Analizom crnih kutija je dokazano da je kapetan izazvao nesreću. “Upravo sam donio odluku. Stavljam svoju sudbinu u božije ruke”, rekao je kapetan neposredno prije nego što se srušio egipatski Boeing.

Boeing 737 singapurske kompanije SilkAir srušio se u jednu rijeku u Indoneziji na letu od Jakarte do Singapura. U nesreći je poginulo svih 104 člana posade i putnika. Američki istražitelji pretpostavljaju da je kapetan namjerno oborio avion.

Prema medijskim navodima, kapetan koji je neposredno prije nesreće bio disciplinski kažnjen i degradiran, i koji je bio u velikim dugovima, namjerno je isključio crne kutije kako bi prikrio namjerno rušenje aviona kojim je upravljao. Singapurske vlasti, međutim, nisu u istrazi uspjele da dođu do jasnih zaključaka.

Kapetan “ATR-a 42” marokanskog Royal Air Maroc, 21. augusta 1994. na letu od Agadira ka Kazablanci, udara svojim avionom u planinu Atlas. Istragom je na osnovu posljednjih riječi kopilota, utvrđeno da je riječ o samoubistvu.

Misterija MH370

Dvadeset tri osobe su poginule kada se 9. februara 1982. godine DC-8 Japan Airlinesa srušio u luci Tokija tokom spuštanja na aerodrom Haneda. Istragom je utvrđeno da je pilot, koji je preživio nesreću, bio mentalno nestabilan.

Brojne pretpostavke o razlogu misterioznog nestanka Boeinga Malaysia Airlinesa na letu MH370 sa 239 putnika i članova posade ne isključuju i mogućnost samoubistva kapetana.

France Presse, naime, podsjeća da je na malezijskom Boeingu 777 sistem komunikacija namjerno isključen, nakon čega je avion promijenio putanju.

Izvor: Agencije