Namjenska industrija SAD-a i milijarde dolara iz Saudijske Arabije

Paket o oružju koji je lani predstavio Donald Trump našao se na novom udaru kritika nakon ubistva Jamala Khashoggija (AP)

Svaki put kada američki predsjednik Donald Trump spomene dogovor o oružju vrijedan 110 milijardi dolara koji je dogovorio lani sa Saudijskom Arabijom, on brzo doda: “To je 500.000 radnih mjesta.”

No, ako on misli na nove američke odbrambene poslove, interni dokument koji je na uvid imala novinska agencija Reuters od kompanije Lockheed Martin predviđa manje od 1.000 novih radnih mjesta koja će biti stvorena i koje bi potencijalno mogle donijeti dobra vrijedna 28 milijardi dolara.

Iz Lockheeda, naprotiv, tvrde kako će dogovor stvoriti skoro 10.000 novih radnih mjesta u Saudijskoj Arabiji, a postojećih 18.000 američkih radnika će imati puno posla ako cijeli paket bude ispunjen:

Stručnjaci smatraju kako je to malo vjerovatno.

Bijela kuća se nije oglasila

Osoba upoznata s planiranjem firme Raytheon navodi da, ako bi saudijska narudžba bila realizirana, to bi pomoglo u održavanju 10.000 američkih radnih mjesta, dok bi broj novih radnih mjesta bio tek mali procenat te cifre.

Iz Lockheed Martin Corpa su odbili komentirati saudijski paket.

Finansijski direktor Raytheona Toby O'Brien prošle sedmice je rekao kako generalno raste broj novouposlenih, ali to nije povezao s bilo kojim posebnim programom.

Bijela kuća još nije odgovorila na upit za komentar.

Poslovi su važni Trumpu, jer je u kampanji isticao njegovu sposobnost za stvaranje poslova za Amerikance, naročito onih koji su dobro plaćeni.

S druge strane, ograničio je kritike usmjerene ka saudijskim liderima zbog ubistva istaknutog kritičara, jer nije želio ugroziti ogromni posao s oružjem.

Novi uposlenici trebaju skupu obuku

Trumpova cifra od 500.000 radnih mjesta izazvala je veliku skepsu, s obzirom na to da pet najvećih firmi koje rade u američkoj odbrani, a koje proizvode skoro svaku stvar sa saudijske liste, sada ima 383.000 radnika.

Dokumenta u koje je Reuters imao uvid i razgovori s izvorima iz namjenske industrije koji su upoznati s paketom ukazuju kako bi između 20.000 i 40.000 aktuelnih radnika u američkoj namjenskoj industriji mogu biti dio proizvodnje za saudijski paket, ako on kompletan bude pokrenut.

Postojeći radnici su obično iskusni, obučeni, mogu biti lakše ponovo razmješteni nego novi uposlenici, koji trebaju skupu obuku.

Razgovori s ljudima koji su upoznati s drugim planovima većih ugovornih firmi ukazuju na sličnu dinamiku, jer Lockheed i Raytheon imaju relativno male stope rasta američkih uposlenika, a značajne u Saudijskoj Arabiji.

Od Trumpovog putovanja u Kraljevstvo prošle godine malo ekonomske aktivnosti se desilo mimo rada Lockheeda na četiri fregate koje su Saudijci naručili.

Ta narudžba će dovesti do 10.000 novih radnih mjesta u saudijskim lukama na održavanju brodova, no samo 500 novih radnih mjesta u SAD-u.

Kritike nakon ubistva Khashoggija

Članovi uprava nekoliko vodećih američkih kompanija u namjenskoj industriji navode kako je Rijad želio većinu vojne opreme kao način za razvoj nove domaće industrije te za stvaranje novih radnih mjesta i lokalnih stručnjaka u sklopu inicijative prijestolonasljednika Mohammeda bin “Salmana Vision 2030” za smanjenje ovisnosti države o nafti.

Saudijska Arabija je postavila cilj da stvori 40.000 radnih mjesta namjenskoj industriji do 2030. godine.

Paket o oružju, koji je predstavio Trump u maju 2017. godine, našao se na novom udaru kritika nakon 2. oktobra i ubistva kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ovo ubistvo je izazvalo međunarodnu ljutnju, a administracija i kompanije su žestoko radili da spriječe kontraudar koji bi mogao poremetiti Trumpovu “nevjerovatnu narudžbu” i 500.000 radnih mjesta.

Izvor: Agencije