Nakon više od 40 godina: Prva posjeta američkog visokog zvaničnika Tajvanu

Azar i delegacija su sletjeli na Međunarodni aerodrom Songshan u Taipeiju (EPA)

Sjedinjene Američke Države (SAD) su slanjem ministra zdravstva Alexa Azara u Tajvan, upriličile prvu zvaničnu posjetu najvišeg nivoa ovoj zemlji nakon 1979. godine, prenosi Anadolija.

Azar i delegacija su sletjeli na Međunarodni aerodrom Songshan u Taipeiju u nedjelju u poslijepodnevnim satima, po lokalnom vremenu. 

Američki ministar će se tokom trodnevne posjete sastati s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen i drugim ministrima i visokim zvaničnicima. 

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Vinbin izjavio je prije nekoliko dana da su protiv zvaničnih kontakata tajvanskih i američkih zvaničnika.

Peking Tajvan tretira kao vlastiti teritorij

Pozvali su SAD da obustavi sve oblike službenih razmjena s Tajvanom. 

Šezdesetrogodišnja predsjednica nije omiljena u Kini pošto smatra da je njeno ostrvo de facto suverena država i čvrsto odbacuje kinesku viziju “jedinstvene Kine”.

Kineski revolucionarni vođa Mao Ce-tung proglasio je Narodnu Republiku Kinu krajem 1949. godine, a kineski nacionalisti pobjegli su na otok Tajvan i proglasili njegovu nezavisnost.

Zvanični Peking i dalje Tajvan tretira kao dio vlastite teritorije i kao stalna članica Vijeća sigurnosti blokira ulazak Tajvana u međunarodne organizacije.

Izvor: Agencije