Nakon svađe pilotima zabranjeno letenje

Kopilota je razbjesnio zahtjev glavnog pilota da upiše informacije o letu (Reuters)

Indijska nacionalna kompanija Air India uskratila je dozvolu upravljanja avionom dvojici svojih pilota koji su se posvađali u pilotskoj kabini prije polijetanja aviona, izvijestili su indijski mediji.

Prema pisanju Hindustan Timesa, kopilot je napao glavnog pilota dok su se pripremali za polijetanje aviona iz Jaipura u New Delhi u nedjelju navečer.

Kopilota je razbjesnio zahtjev glavnog pilota da upiše informacije o letu poput broja putnika, težini pri polijetanju i potrošnji goriva, piše list Times of India.

Kopilot se uvrijedio i navodno udario glavnog pilota, izvijestio je list i dodao da je glavni pilot, ipak, odlučio izvesti taj let u interesu kompanije.

Verbalna razmjena

Air India je demantirala fizičko nasilje i istakla da se radilo o verbalnoj razmjeni, te da su povukli obojicu pilota s rasporeda do kraja istrage, rekao je glasnogovornik kompanije agenciji Press Trust of India.

Nakon nesreće aviona A320 njemačke kompanije Germanwings u francuskim Alpama prošlog mjeseca, u kojoj je poginulo 150 ljudi, nekoliko aviokompanija je odredilo obavezu stalnog prisustva dvojice pilota u pilotskoj kabini kako bi se izbjegle neželjene situacije.

Njemačka aviokompanija Lufthansa je nedavno objavila da je osigurala 300 miliona dolara, odnosno 278 miliona eura za ukupne troškove zbog pada aviona Germanwingsa.

U saopćenju Lufthanse kaže se, prenose njemački mediji, kako su preko jednog konzorcija za osiguranje tu uračunati troškovi za finansijsku odštetu porodica 150 poginulih, uništenje aviona Airbus A320 i plaćanje troškova usluga psiholozima i drugim ekspertima za krizne situacije.

Izvor: Agencije