Nakon prinudnog slijetanja: Nije nađen eksploziv u putničkom avionu

U utorak su zbog sigurnosnih prijetnji prizemljena dva aviona Air Francea iznad SAD-a (AP)

U putničkom avionu, koji je jutros poslije prijetnje bombom prinudno sletio na aerodrom u Burgasu, nije pronađen eksploziv, izjavila je glasnogovornica Aerodroma u tom bugarskom gradu.

“Avion je sletio u Burgas u 05:48 nakon zahtjeva s leta LLP8015, koji je iz Varšave poletio za Hurgadu, da izvrši prinudno slijetanje zbog informacija o prisustvu eksploziva u letjelici”, rekla je za agenciju Reuters.

Dodala je da je aerodrom i dalje zatvoren.

Jedan 64-godišnji putnik prijavio je da se u avionu nalazi bomba, a tokom saslušavanja priznao policiji da je konzumirao alkohol.

U avionu se nalazio 161 putnik, a svi su poslije prinudnog slijetanja bili evakuisani.

Krajem oktobra iznad Sinaja srušio se ruski avion sa 224 putnika.

Odgovornost za napad preuzeo je ISIL, navodeći da je prvobitno namjeravao da iznad Sinaja obori avion neke zapadne države koja učestvuje u napadima na Siriju i Irak, ali da je promijenio cilj i oborio ruski nakon što je Rusija počela napade u Siriji.

Putnik koji je podigao uzbunu je na ispitivanju.

Prijetnje Air Franceu

Dva aviona Air Francea na letu za Pariz iz SAD-a preusmjerena su u utorak zbog prijetnji upućenih nakon polijetanja.

Airbus A-380 koji je krenuo iz Los Angelesa sletio je u Salt Lake Cityju, a putnici i posada su iz aviona prebačeni na terminal aerodroma, izjavio je glasnogovornik Federal Aviation Administrationa (FAA).

Posebni let iz međunarodne zračne luke Dulles pored Washingtona preusmjeren je, pak, u međunarodnu zračnu luku Halifax u Novoj Škotskoj u Kanadi zbog neutvrđenog sigurnosnog rizika, a putnici i posada su, također, iskrcani iz zrakoplova.

Izvor: Agencije