Nakon prijetnji, njemačka kapetanica na tajnoj lokaciji

Carola Rackete je pred sudom rekla da je njena jedina briga bila dobrobit migranata (EPA)

Njemačka kapetanica humanitarnog broda Carola Rackete, koja je izazvala bijes talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija nakon što je prevezla afričke migrante na talijanski otok Lampedusu, primila je prijetnje te je premještena na tajnu lokaciju, priopćili su iz organizacije Sea-Watch za koju radi, prenosi Reuters.

Talijanska sutkinja u utorak je ukinula kućni pritvor za 31-godišnju Carolu Rackete, u kojemu je bila od subote, kada je odbila poslušati naredbe talijanske vojske te ušla u luku Lampedusa.

Kapetanici Rackete je prijetilo do 10 godina zatvora, zbog moguće optužbe za ugrožavanje života četvorice policajaca, nakon što je brodicom organizacije Sea-Watch udarila u patrolni čamac na pristaništu dok je prevozila 41 afričkog migranta na kopno.

“Poslano je nekoliko prijetnji Caroli. Zbog toga smo je premjestili na tajnu lokaciju. Nećemo komentirati njezine daljnje planove”, priopćila je organizacija Sea-Watch.

U izjavi organizacije, Rackete je odluku sutkinje Alessandre Velle nazvala “velikom pobjedom solidarnosti prema migrantima, ali i protiv kriminalizacije onih koji im žele pomoći”.

Ministar osudio odluku sutkinje

Talijanska sutkinja presudila je da njemačka kapetanica nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tijekom vikenda, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

Odluku sutkinje osudio je ministar Salvini, koji se zalaže za sprječavanje humanitarnih organizacija u dovođenju izbjeglica u talijanske luke.

Racketine aktivnosti izazvale su spor između Italije, na jednoj, i Njemačke i Francuske, na drugoj strani, i još jednom upozorio na nemoć Europe da usvoji jedinstvene imigrantske propise.

Rackete se pojavila pred sudom u Agrigentu u ponedjeljak i ispričala se što je udarila u patrolni čamac, rekavši kako je to bila nesreća te da je njezina jedina briga bila dobrobit migranata, koji su na pučini proveli više od dva tjedna.

Izvor: Agencije