Nakon poziva u Hag: Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio ostavku

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podnio je danas ostavku na tu funkciju nakon što je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, prenose agencije.

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Kosova u Prištini kazao kako nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

„Poslije ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obavještavam“, rekao je Haradinaj ministrima i novinarima nakon sjednice Vlade.

On je kazao kako je na predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

„”Na slijedećim izborima ću se kandidirati i ja i moja stranka, ali nisam mogao voditi zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova“, naveo je Haradinaj.

Na odluku Haradinaja najprije je reagirala ambasadorica Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vlora Citaku koja je ocijenila kako „to nije pravda“.

Rok od 45 dana

Haradinaj bi se, kako je i sam najavio, trebao tokom slijedeće sedmice pojaviti pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu.

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu.

Prvi put je ostavku podnio u martu 2005. godine kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova. Predsjednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prijevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

Vlada Kosova ostaje u tehničkom mandatu do izbora novog kabineta.

Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine, tijesnom većinom od samo 61 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Žaljenje predsjednika

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je danas žaljenje zbog ostavke premijera Haradinaja.

„Poštujem njegovu odluku i kao predsjednik Kosova vas uvjeravam kako ću djelovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, a o odlukama će građani biti obavješteni blagovremeno“, napisao je kosovski lider na svom Facebook profilu.

On je istakao kako vjeruje u „nevinost“ Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i „visoke moralne vrijednosti vojnika slobode“.

„Ni vrijednosti naše slobode, ni rat OVK niko ne može narušiti“, naglasio je Thaci.

On je naveo kako je danas tužilaštvo Specijalnog suda, pored Haradinaja, poziv uputilo i bivšem načelniku štaba OVK Bislimu Zyrapiju, inače njegovom savjetniku, kao i nekoliko drugim bivšim oficirima OVK-a.

Advokat: Teško je za sve

Advokat Arianit Koci ocijenio je danas, povodom odluke njegovog klijenta Ramusha Haradinaja da podnese ostavku, da je Haradinaj „heroj“ i kako će „kao i uvijek do sada“ izaći kao pobjednik i iz ovog slučaja.

„Uvijek je u historiji bilo pojedinaca koji su nosili teret svih svojih ljudi. Mi ih zovemo heroji. Takav je Ramush“, rekao je Koci.

On je ocijenio kako Haradinaj odlukom da podnese ostavku na mjesto premijera „čuva dostojanstvo države i naroda“.

„Teško je za njega, teško za njegovu porodicu, ozbiljno za sve nas. Međutim, čak i u ovoj bici će pobijediti“, naveo je advokat.

Drecun: Put za nastavak dijaloga

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun izjavio je kako ostavka Haradinaja može otvoriti put da se tamošnja politička scena „prekomponira“ tako da se stvore uvjeti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„Haradinaj je postao nepremostiva prepreka i kočnica bilo kakvom daljem razgovoru Beograda i Prištine“, rekao je Drecun za agenciju Beta.

On smatra kako Haradinaja, vjerovatno, čeka podizanje optužnice.

Neophodno je da međunarodna zajednica koja je prisutna na Kosovu, smatra Drecun, uradi svoj posao i spriječi eventualni pokušaj „kriminalnog klana Haradinaja da izazove nasilje i destabilizuje“ tamošnju političku scenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije