Nakon Poljske i Češka stala uz Orbana

Evropski parlament Mađarskoj spočitava zanemarivanja standarda demokratije, građanskih prava i korupcije (Reuters)

Češka vlada podržava mađarskog premijera Viktora Orbana nakon što je Evropski parlament u srijedu glasao da se pokrene kazneni postupak protiv Mađarske zbog nepoštivanja evropskih pravila, rekao je u četvrtak češki premijer Andrej Babiš.

To je bilo prvi put da je Evropski parlament zatražio da se pokrene kazneni postupak protiv neke države članice predviđen člankom 7 Ugovora o EU, iako ta inicijativa ima slabe izglede da doista i dovede do najstrože kazne odnosno oduzimanja prava glasa Mađarskoj.

“Ova budalaština samo unosi negativne osjećaje u Evropsku uniju”, rekao je Babiš za portal Parlamentni Listy. “Umjesto da budemo složni, imamo politiku.”

“Stoga stojim uz Orbana. Mi smo saveznici”, rekao je.

Poljska je također najavila da će se suprotstaviti bilo kakvim sankcijama protiv Mađarske.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je stav da akcije protiv zemalja članica služe samo produbljivanju podjela unutar Evropske unije, te povećavaju nepovjerenje građana u evropske institucije.

“Svaka zemlja ima svoje suvereno pravo provoditi unutrašnje reforme koje smatra potrebnim”, kaže se u saopštenju Ministarstva, prenosi Hina.

Glasanje u Vijeću Evrope

Evropski parlament u srijedu je u Strasbourgu, sa 449 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, izglasao sankcije Mađarskoj zbog zanemarivanja standarda demokratije, građanskih prava i korupcije, u pokušaju pokretanja postupka kažnjavanja predviđenog člankom 7 Ugovora o EU-u. U ekstremnom slučaju, ovaj članak predviđa suspenziju finansijskih transfera EU, kao i ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši evropske vrijednosti.

Odluka o suspenziji naći će se pred Vijećem Evrope na glasanju, a za njeno aktiviranje potrebna je podrška većine.

Otkako je došao na vlast 2010. godine mađarski premijer Viktor Orban koristi svoju parlamentarnu većinu za izvršavanje pritiska na sudove, medije i nevladine udruge.

Pokretanje Člana 7 do sada se desilo jedino u slučaju Poljske zbog provedenih reformi za koje je Evropska komisija ocijenila da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

Izvor: Agencije