Nakon pola vijeka: Rasprava o ubijanju komunista u Indoneziji

Prvi put nakon 50 godina u Indoneziji je dozvoljena javna rasprava o ubistvima pola miliona građana te države optuženih za podržavanje komunizma.

Simpozij o tome počinje du ponedjeljak. Vlada dosad nije dopuštala objavljivanje informacija o događajima tokom jednog od najmračnijih perioda indonezijske historije, javlja Step Vaessen, novinarka Al Jazeere.

Preživjeli iz svih dijelova Indonezije dolaze povodom historijskog događaja.

Preživjele žrtve čistki, koje su ‘60-ih godina prošloga stoljeća provedene u Indoneziji, pozvane su kako bi govorile na državnom simpoziju.

Bivša zatvorenica Sri Sulistiawati je kazala: “Obratila nam se Vlada Joka Widoda. Tu gestu sa zadovoljstvom prihvaćam sve dok se poštuje glavni princip: otkriti istinu i izvršiti pravdu”.

Prema nekim procjenama, tih godina ubijeno je pola miliona komunista i onih koji su podupirali tu ideju. Ubijali su ih vojnici i vjerske grupe koje su se borile protiv komunizma.

Masovnih grobnica ima po cijeloj državi. Indonežani nikad nisu do kraja razjasnili ovaj dio svoje prošlosti. Vojska je naredila masakr nakon što je 1965. sedam generala izgubilo živote u neuspjelom puču za koji su okrivljeni komunisti.

Suočavanje s prošlošću

Među ubijenima je bio i otac Agusa Widjoja. Taj umirovljeni general kaže kako je vrijeme da se vlasti suoče s prošlošću.

“To je nešto s čim se naša država ne zna nositi već 50 godina. Kakva nam je budućnost ako ostanemo podijeljena nacija i ako se ne trudimo da nađemo rješenje?”, upitao je on.

Događaji iz 1965. i dalje su osjetljivo pitanje. Kad su preživjele žrtve pokušale održati sastanak za pripremu simpozija, konzervativna grupa Islamska odbrambena fronta zaprijetila je napadom na skup.

“Više od 50 godina nakon vala masovnih ubojstava, preživjeli i dalje dobivaju prijetnje. Ovi ljudi najzad su dobili priliku ispričati priče o stradanju svome narodu koji se i dalje brine za svoju sigurnost”, javlja Vaessen.

Preživjeli traže uspostavu specijalnog suda koji bi saslušao sve optužene za ubistva iz 1965. S druge strane, vlada želi raditi na procesu nacionalnog pomirenja.

Aktivisti za ljudska prava insistiraju da se mora saznati istina o onome što se dogodilo.

Kenneth Roth iz Human Rights Watcha je rekao: “Prilikom procjene rezultata simpozija posebnu pažnju ćemo obratiti na to hoće li biti pokrenut istinski proces iznošenja istine. To je ključni element učinkovitog procesa odgovornosti”.

Vlada uvjerava preživjele žrtve da će im omogućiti odgovarajuću zaštitu tokom javne rasprave.

Izvor: Al Jazeera