Nakon pobjede nad Gibraltarom, BiH još u igri za baraž

Meč BiH i Gibraltara igran je na stadionu Algarve u portugalskom Faru (EPA)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je, rezultatom 4:0, izabranu vrstu Gibraltara u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se naredne godine igrati u Rusiji.

Time su se izabranici Mehmeda Baždarevića visokom pobjedom nad slabašnim Gibraltarom vratili u utrku za baraž za plasman na Mundijal u Rusiji.

Prvo poluvrijeme je završeno minimalnom prednošću koju je selekciji BiH donio kapetan Edin Džeko golom u 35. minuti. U nastavku meča “Zmajevi” su nastavili inicijativu, a povećanje prednosti donio je Kenan Kodro svojim prvijencem u nacionalnom dresu u 65. minuti. Do kraja meča gol je postigao i Senad Lulić, a golijadu je još jednim pogotkom zaključio Džeko.

Rezultat bi bio znatno pogubniji za Gibraltar da na golu nije imao izuzetno raspoloženog golmana Derena Ibrahima.

Meč BiH i Gibraltara igran je na stadionu Algarve u portugalskom Faru, a na tribinama je bilo nekoliko stotina gledatelja.

Belgija se plasirala

Pobjeda nad Gibraltarom, bez obzira koliko očekivana bila, važna je i s aspekta popravka dojma kojeg su reprezentativci BiH ugrozili porazom od Cipra u petak.

Na gostovanju u Pireju, Belgija je pobijedila reprezentaciju Grčke rezultatom 2:1 i osigurala izravni plasman na Mundijal.

U ranijem terminu, Estonija je na domaćem terenu slavila minimalnu pobjedu nad Ciprom koji je tako ostao bez izgleda za plasman na SP.

Do kraja kvalifikacija BiH će dočekati Belgiju i gostovati u Estoniji, a treba napomenuti da drugo mjesto u skupini na kraju kvalifikacija znači baraž za odlazak na Mundijal – samo ako ne bude najslabija od svih drugoplasiranih reprezentacija u devet europskih kvalifikacijskih skupina.

Nakon osam odigranih kola, lider skupine H Belgija ima 22 boda. BiH je druga sa 14, a slijede Grčka s 13 i Cipar s 10 bodova. Na dnu su Estonija koja je skupila osam i Gibraltar koji još čeka osvajanje prvih bodova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 

Izvor: Agencije