Nakon pet godina otvoren muzej u Idlibu

Muzej je otvoren zahvaljujući naporima domaćih akademika i arheologa (Reuters)

Muzej u sirijskom gradu Idlibu u ponedjeljak je, nakon petogodišnjeg prekida, ponovo otvorio vrata izlažući dio svoje zbirke dok traje rat u toj zemlji, javlja AFP.

U dvjema dvoranama posjetitelji će moći vidjeti mozaike, kipove, kapitele, amfore, uljanice i glinene posude iz doba antike.

Muzej je otvoren zahvaljujući naporima skupine domaćih akademika i arheologa pošto je od 2013. bio zatvoren.

Već u ponedjeljak deseci posjetitelja razgledali su izloške fotografirajući ih mobitelima.

“Obnovili smo zgradu i vratili je u život. Ovo je poruka cijelome svijetu, napose UNESCO-u da preuzme odgovornost za arheološka nalazišta u Idlibu”, rekao je za AFP dužnosnik ministarstva kulture Ayman al-Nabo u prigodi svečanog otvorenja.

Artefakti o postojanju prvog pisma

Pokrajina Idlib, na sjeverozapadu Sirije, koju kontrolira skupina Hay'at Tahrir al-Sham, bogata je muzejima i arheološkim nalazištima iz doba antike, među kojima je naselje Ebla podignuto u vrijeme jednog od najstarijih sirijskih kraljevstava.

U muzeju u Idlibu koji je otvoren 1989. godine, prije rata je bio izložen najveći dio predmeta pronađenih tijekom iskapanja u Ebli.

To je nalazište poznato po glinenim pločama iz 2.400 do 2.300 prije Krista koje svjedoče o postojanju prvog pisma.

U prvim godinama rata antički lokalitet Ebla poharan je i opljačkan u borbama pobunjenika i režima, a muzej u Idlibu je bio na meti zračnih udara.

Izvor: Agencije