Nakon odluke Suda EU-a: Njemačka odustaje od putarina

Njemačka, Automobili, Autocesta
Ministar saobraćaja naglasio je da presuda ne znači potpuno odbacivanje naplate saobraćajne infrastrukture (EPA)

Nakon što je planove za uvođenje cestarina u Njemačkoj Sud Europske unije proglasio protivnima europskom pravu, njemački ministar prometa Andreas Scheuer u utorak je najavio odustajanje od sadašnjeg oblika zakona o cestarinama. 

Sud EU-a u utorak je udovoljio tužbi Austrije, koja je smatrala da naplata cestarina u Njemačkoj u ovom obliku diskriminira ostale građane EU-a.

Prema tim planovima, i njemački vozači osobnih automobila trebali bi plaćati cestarine, ali bi im taj iznos u punoj visini bio kompenziran smanjenjem poreza na osobna vozila.

“Planirane cestarine za osobna vozila u Njemačkoj u ovom obliku više nisu ostvarive. Odluka Suda Europske unije mora se poštivati”, rekao je ministar prometa Andreas Scheuer (Kršćansko-socijalna unija – CSU) u Muenchenu, kako prenosi Hina.

Ministar: Nema potpunog izbacivanja naplate

Naglasio je da presuda ne znači i potpuno odbacivanje naplate prometne infrastrukture u Njemačkoj, kao što je to praksa i u ostalih 20 članica EU-a.

U ovom trenutku odbio je iznijeti alternative projektu koji je zabranio sud.

“Sada u prvom planu stoje pravni i financijski aspekti projekta. Nakon toga politički”, rekao je Scheuer.

Najavio je da će se tijekom dana sastati i s radnom grupom kako bi se razmotrile posljedice zabrane uvođenja cestarina. Ono je trebalo nastupiti u listopadu sljedeće godine, a prihodi od cestarina već su bili planirani u proračun.

Ministarstvo prometa računalo je s godišnjim prihodima od približno milijarde eura.

Scheuer je još jednom naglasio kako je današnja odluka Suda EU-a “potpuno iznenađujuća”.

CSU na udaru kritika

“Savezna vlada, Bundestag, Bundesrat i Europska komisija dali su zeleno svjetlo zakonu o cestarinama, a pozitivno se početkom godine izrazio i glavni odvjetnik Suda EU-a”, rekao je Scheuer.

Političari oporbenih stranaka, ali i koalicijskog partnera Unije CDU/CSU kritizirali su CSU zbog višegodišnjeg ustrajavanja na projektu cestarina, koji je od početka bio sporan.

CSU, koji zastupa demokršćansku opciju samo u Bavarskoj, još je tijekom predizborne kampanje 2014. biračima obećao uvođenje cestarina za strance.

Na taj je način htio udovoljiti bavarskim biračima koji prilikom prelaska granice moraju plaćati cestarine dok stranci istodobno po njemačkim autocestama voze besplatno.

Izvor: Agencije