Nakon obilnih kiša dolaze vrući ljetni dani

Opasnost od velikih padavina je prošla (Florian Eder / Flickr)

Piše: Sead Fadilpašić

Nakon sniženih temperatura i obilnih padavina koje su uzrokovale katastrofalne poplave širom regije očekuje nas prestanak padavina i dolazak pravog ljeta, potvrdila je za Al Jazeeru Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda u Banjoj Luci.

„Što se tiče novih padavina, ta pretnja je gotova. Vreme se polako stabilizuje i prolepšava. Evo već danas ima dosta sunca. Severozapad i jugoistok zemlje trenutno imaju nešto više oblaka, ali će biti uglavnom suvo, sa vrlo malo kiše, ponegde na istoku. Ipak, u odnosu na ono što smo imali proteklih dana, zanemarljivo“, kaže Đorđević.

Veći dio Bosne i Hercegovine i Srbije jutros je osvanuo sunčan, što je svima donijelo veliko olakšanje.

„Može pasti nekoliko litara, ali i to na lokacijama koje nisu bile poplavljene“, kaže Đorđević.

Visoke temperature

Ovako nagle promjene temperature jesu uobičajene za ovo doba godine, smatra Milica Đorđević, te dodaje da su glavni krivci za snižene temperature proteklih dana bili gusti oblaci.

„Čim je kiša stala i sinulo sunce odmah se menja situacija, dolazi topli vazduh sa jugozapada i vreme će biti dosta lepše u narednim danima. Od srede, četvrtka će biti sve više sunca i sve toplije, da bi u drugom delu sedmice nastupilo pravo leto. Za vikend se očekuju temperature i iznad 30 stepeni.“

Nakon izlijevanja mnogih rijeka iz svojih korita širom Bosne i Hercegovine i Srbije neke su se povukle, a neka područja su i dalje pod vodom.

Dolazak sunca i značajno toplijeg vremena u velikoj će mjeri pomoći isušivanju terena.

„Ovakva promena će mnogo pomoći u isušivanju poplavljenog terena. U narednim danima će to vrlo brzo ići“, zaključuje Milica Đorđević.

Katastrofalne poplave uzrokovane snažnim padavinama odnijele su desetke ljudskih života, hiljade su evakuisanih, a neka sela i gradovi su potpuno pod vodom.

Humanitarna pomoć i volonteri sa svih strana pristižu u poplavljena područja.

Izvor: Al Jazeera