Nakon napada u Nici otkazana mnoga događanja

Gradovi na jugu Francuske u velikom broju otkazuju javne skupove predviđene ovog mjeseca (EPA)

Od grada La Baule na zapadu do Marseillea na jugu, u Francuskoj se zbog sigurnosti jedno za drugim otkazuju javna događanja.

Posljedica je to napada u Nici, koji se dogodio 14. srpnja.

Mnoge tradicionalne i kulturne svečanosti su smanjenog obima, odgađaju se ili otkazuju, osobito u Nici i okolici, i to “iz sigurnosnih razloga”, objavile su mjesne vlasti.

Gradska uprava Nice otkazala je “Prom'Party”, manifestaciju koja se trebala održati tokom kolovoza i Englesku šetnicu, gdje su na francuski državni praznik ubijene 84 osobe, pretvoriti u golemi plesni podij.

U La Bauleu su zbog “sličnosti šetnice uz more sa šetnicom u Nici” gradske vlasti odlučile otkazati vatromet 15. kolovoza kako “javnost i svoje službenike ne bi izlagali opasnosti”.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian opravdao je otkazivanje javnih događanja ograničenjima povezanim s “ratnim stanjem zbog borbe s terorizmom”. “Svi moramo shvatiti da smo u takvom stanju i da to ponekad donosi sa sobom ograničenja”, dodao je.

Otkazivanje skupova u mnogim gradovima

Gradovi na jugu u velikom broju otkazuju skupove predviđene u kolovozu. U Marseilleu, gdje je nakon napada u Nici već otkazan vatromet 15. kolovoza, gradska vlast je ranije priopćila da otkazuje aeromiting zakazan za 13. kolovoza na kojemu se očekivalo 100.000 ljudi.

I u Parizu su zbog sigurnosti otkazane projekcije na otvorenom, a grad Grasse, na jugoistoku, odrekao se 70. svečanosti jasmina koju je trebalo posjetiti više od 5.000 ljudi.

U Avignonu je otkazana pirotehnička zabava planirana 25. kolovoza za obljetnicu oslobađanja grada, gdje se očekivalo 30.000 posjetitelja.

Dana 14. srpnja, 31-godišnji Tunižanin gazio je kamionom prolaznike na Engleskoj šetnici u Nici koji su se okupili na državni praznik, ubivši 84 osobe i ozlijedivši 435.

Napadač je vozio dva kilometra po glasovitoj šetnici prije nego ga je ustrijelila policija.

Izvor: Agencije