Nakon Londona, i Brisel potvrdio dogovor o Brexitu

Velika Britanija planira napustiti Evropsku uniju, ali s njom očuvati najtješnje moguće veze (EPA)

Pregovarači Europske komisije i Ujedinjenog Kraljevstva postigli su dogovor o uvjetima Članka 50. koji se odnosi na Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Unije, priopćeno je iz Bruxellesa.

“Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizirani i dogovoreni na razini pregovarača. Europska komisija preporučuje Europskom vijeću da ustanovi kako je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu naredni koraci u ovom procesu”, stoji u priopćenju Europske komisije.

Komisija navodi se da sporazum o povlačenju obuhvaća sve elemente razdruživanja Velike Britanije od EU: prava građana, financijsko poravnanje, razdoblje tranzicije, upravljanje, kao i protokole o Irskoj, Gibraltaru i Cipru, te druga pitanja vezana za razdruživanje. 

Prethodno je i britanska vlada objavila da je dogovoren nacrt sporazuma o Brexitu, prenosi agencija dpa.

“Pregovarači Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva naporno su radili u proteklih nekoliko dana na dogovoru o elementima sporazuma i skicirali su političku deklaraciju o okviru budućih odnosa”, izjavio je Margaritis Schinas, glasnogovornik EK-a.

May uvjerava ministre

“Sa zadovoljstvom mogu reći da je upravo sada, dok ovo govorim, u toku pregovarački proces između Londona i Bruxellesa”, izjavio je Schinas, odbijajući pružiti još detalja.

Završetak pregovora mogao bi voditi sazivanju izvanrednog summita EU 25. studenoga, na kojem bi sporazum bio potvrđen.

Prethodno je britanska premijerka Theresa May počela uvjeravati ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu, koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020. godine, nakon prijelaznog perioda, kada Velika Britanija već istupi iz EU-a. 

Diplomatski izvori u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. godine dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli, London će moći birati između dviju opcija, prenosi Reuters.

Od dužničke do migrantske krize

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021. godine, a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine, u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, kazali su izvori.

Premijerka May daje sve od sebe da Parlament odobri sporazum prije datuma predviđenog za Brexit, 29. ožujka iduće godine.

Zagovornici Brexita u njezinoj Konzervativnoj stranci optužuju premijerku da je dogovorila loš sporazum, da je popustila Bruxellesu i najavljuju da će glasati protiv.

Za EU, suočenu s nizom izazova posljednjih godina – od dužničke do migrantske krize, gubitak Velike Britanije najveći je udarac u 60 godina gradnje europskog jedinstva nakon dva svjetska rata, piše agencija Reuters.

Nacrt sporazuma o razdruživanju ključan je za izlazak Velike Britanije iz EU-a, no nepoznanica je kakav će biti konačan ishod, jer scenariji su šaroliki, od mirnog “razvoda” do pobune koja bi ugrozila gospodarstvo, srušila premijerku May, ili čak vodila u novi referendum o izlasku ili ostanku u EU.

Za čvrste veze s Unijom

May se nada da će Velika Britanija napustiti EU, ali s njom očuvati najtješnje moguće veze.

Ona se žestoko borila da razvrgne 46 godina članstva u EU bez štetnih posljedica za trgovinu, ali njezin kompromisni plan zabrinjava i zagovornike Brexita, i proeuropljane, i škotske nacionaliste, i sjevernoirsku stranku, koja joj održava vladu, a konačno, zabrinuti su i ministri.

Brexit će peto najveće svjetsko gospodarstvo uvesti u nepoznato i mnogi strahuju da će podijeliti Zapad, koji se već bori s nekonvencionalnim vladanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa i rastućim utjecajem Rusije i Kine.

Izvor: Agencije