Nakon lobističkog rata, EP glasa o autorskim pravima na internetu

Evropski parlament
U AfD-u navode velike troškove Evropske unije te da 4.000 službenika zarađuje više od njemačke kancelarke (EPA)

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu raspravljaju i glasuju o stajalištu Europskog parlamenta o autorskim pravima na internetu, prijedlogu direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja je u posljednje vrijeme izazvala brojne polemike diljem Europe.

Prijedlog direktive, koja bi po tvrdnjama Komisije, Uniju trebao uvesti u 21. stoljeće i osigurati da autori glazbe, filmova i vijesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa u kojem su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i Paul McCartney, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta, prenosi Hina.

Europski parlament je u srpnju odbio prijedlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas zastupnici ponovno glasuju o tom prijedlogu.

Međutim, to nije glasovanje o konačnom prihvaćanju zakonodavnog prijedloga, nego tek utvrđivanje pozicije Europskog parlamenta, na temelju koje se mogu otvoriti pregovori o konačnom tekstu zakona sa drugim suzakonodavcem, Vijećem EU-a, to jest s državama članicama.

Borba se vodi oko dva elementa prijedloga zakona.

Sporni članovi 11 i 13

Prvi je članak 13 po kojem bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora.

Drugi je članak 11 koji bi uveo tzv. “susjedna prava” (autorskom pravu susjedna ili srodna prava) odnosno tzv. “porez na linkove”, po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi Google ili druge internetske stranice dijelile poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka.

Europski parlamentarci su s približavanjem dana glasovanja bili “bombardirani” milijunima e-mailova i tisućama telefonskih poziva, s porukama utemeljenim na standardnim scenarijima koje su pisali lobisti.

Inicijativu za izmjenu zakona o autorskim pravima potpisali su i direktori 18 europskih novinskih agencija.

Šefovi najvećih europskih novinskih agencija su u toj inicijativi naveli kako je riječ o tome da se zaustavi jednostavno rečeno “pljačka sadržaja informativnih medija i njihovih prihoda od oglašavanja, iza koje stoje internet divovi, prijetnja i potrošačima i demokraciji”, prenosi Tanjug.

Kritičari: Uništavanje interneta

To je, kako su istaknuli, situacija koja uništava neovisne medije.

“Kako pada prodaja novina, jedina nada je uvođenje internetskog prihoda. No, veliki internetski igrači jednostavno besplatno uberu plodove rada izdavača i agencijskih novinara, a rezultat je siromašenje cijele industrije”, upozorili su šefovi novinskih agencija u pismu Europskom parlamentu i osudili Facebook i Google da svoje protivljenje grade na “potpunoj laži” – navodnoj prijetnjii slobodnom pristupu internetu.

“Mi samo tražimo da oni koji kradu vijesti pošteno plate”, poručili su.

S druge strane, kritičari ove inicijative tvrde da će izmjene zakona o autorskim pravima uništiti internet, što je naišlo na revolt podnositelja inicijative.

Izvor: Agencije