Nakon kratkog primirja, sirijski režim bombardovao Idlib

Idlib, Sirija
Čelni čovjek Ujedinjenih naroda Antonio Guterres osuđuje napade na civile, bolnice i škole u Idlbu (Anadolija)

Nakon samo četiri dana primirja, sirijski režim je u ponedjeljak nastavio bombardirati okolicu Idliba koja je u rukama pobunjenika, nakon što je izvijestio o žrtvama u padu granate blizu baze njegova ruskog saveznika na zapadu zemlje. 

Veći dio pokrajine Idliba, na sjeverozapadu i dijelove susjednih pokrajina Halepa, Hamme i Latakije drži pobunjenička skupina Hayat Tahrir al Cham (HTS, bivši sirijski ogranak Al-Kaide) i još su izvan kontrole režima Bashara al-Assada, osam godina od izbijanja rata, prenosi Hina.

Sirijska vojska ranije je najavila da će nastaviti operacije protiv pobunjenika u Idlibu.

Napadi na civile

Na pregovorima u Kazahstanu sklopljen je dogovor o uvjetnom primirju u demilitariziranoj zoni, nakon višetjednih zračnih udara sirijskih snaga i njihovih saveznika na posljednje uporište pobunjenika u zemlji.

Tada su sirijske vlasti navele da će se pobunjenici povući 20 kilometara od demilitarizirane zone kod uporišta kako je dogovoreno po sporazumu za prekid vatre od rujna prošle godine.

Također se od njih tražilo da povuku teško naoružanje s linija fronta.

“Naoružane terorističke grupe, koje podržava Ankara, odbile su prihvatiti prekid vatre te su izvršile mnogo napada na civile u zoni“, izvijestila je ranije državna agencija Sana.

Damask je u četvrtak navečer proglasio primirje na tom području nakon više od tri mjeseca gotovo svakodnevnog bombardiranja uz pomoć ruskog saveznika, pri čemu je poginulo više od 790 civila, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Više od 400.000 ljudi je raseljeno, pokazuju UN-ovi podaci.

Nove civilne žrtve

SOHR je u ponedjeljak objavio da je sirijsko i rusko zrakoplovstvo nastavilo zračne udare na više gradova i naselja u regiji, pa tako i na jugu Idliba i na Latamne, na sjeveru Hamme.

Po navodima te nevladine organizacije, četvero civila je poginulo u izbacivanju bačvi s eksplozivom na sjeveru Hamme.

To su prve civilne žrtve nakon nastavka bombardiranja u Idlibu.

Režim u Damasku je s godinama uspio učvrstiti vlast na više od 60 posto teritorija zemlje, zahvaljujući pomoći Rusije i Irana.

Sirijski rat koji je izbio 2011. tijekom gušenja proturežimskih prosvjeda, odnio je više od 370.000 života i raselio milijune ljudi.

Izvor: Agencije