Nakon ispitivanja SIPA zadržala Novalića, Solaka i Hodžića

Nakon ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu zbog sporne nabavke kineskih respiratora zadržani su premijer bh. entiteta Federacija BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”, javili su bosanskohercegovački mediji.

Njih trojica u četvrtak kasno poslijepodne došla su u SIPA-u jer su osumnjičeni za netransparentnu nabavku 100 kineskih respiratora za Federaciju BiH.

Respiratore je za više od pet miliona eura nabavila Federalna uprava Civilne zaštite posredstvom firme za proizvodnju i preradu voća “FH Srebrena malina”.

Istragu provodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a dosad je utvrđeno da nije riječ o kliničkim respiratorima, kako se prvobitno tvrdilo.

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić rekao je ranije Al Jazeeri da se “svakog dana vrše saslušanja više osoba”, ali nije mogao otkriti više detalja.

Početkom mjeseca pretresene su prostorije Federalne uprave Civilne zaštite i “Srebrene maline”, a oduzet je i mobitel federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Osumnjičeni negiraju bilo kakvu krivicu i postojanje nezakonitih radnji tokom sporne nabavke.

Izvor: Al Jazeera i agencije