Nakon hakerskog napada objavljeni podaci pacijenata iz Srbije

Fresenius Medical Care je dobavljač proizvoda i usluga za dijalizu (EPA)

Njemačka medicinska kompanija Fresenius saopćila je da su poslije hakerskog napada objavljeni podaci o pacijentima iz Srbije iz sistema Fresenius Medical Care.

Koncern je naveo da su poslije nedavnog hakerskog napada na kompaniju, u javnost dospjeli podaci pacijenata iz Srbije, prenosi Tanjug.

“Fresenius Medical Care, najveći svjetski dobavljač proizvoda i usluga za dijalizu, svjestan je da su podaci o pacijentima iz nekih dijaliznih centara kompanije u Srbiji objavljeni od strane neovlaštenih lica”, kaže se u saopćenju.

Dodaje se da je istraga u ovom slučaju u toku.

Podnijeli prijavu

“Fresenius Medical Care odmah je podnio prijavu protiv nepoznatih napadača državnom tužiocu u Njemačkoj. Kompanija je spremna da u potpunosti sarađuje s nadležnim organima. Pored toga, kompanija će kontaktirati pacijente koji su pogođeni nelegalnim objavljivanjem podataka”, ukazuje se u saopćenju.

Poslovanje kompanije u Srbiji se nastavlja i briga o pacijentima je osigurana.

“Kompanija duboko žali zbog napada na privatnost nekih pacijenata, čini sve kako bi spriječila objavljivanje daljih podataka i spriječila dalju štetu pogođenim pacijentima. Interni i eksterni stručnjaci kontinuirano rade na sprečavanju daljih potencijalnih napada ili neovlaštenog pristupa podacima”, poručuju iz Freseniusa.

Izvor: Agencije