Nakon gotovo 24 sata rudari izašli iz jame

Ukoliko se ne prekine ugovor sa firmom 'Rudar', mi se ponovno vraćamo pod zemlju, poručuju rudari (Anadolija)

Trideset i šest rudara Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” iz Bile kod Travnika u BiH, poslije više od 23 sata provedena pod zemljom, prekinulo je štrajk i napustilo jamske prostorije.

Kompromis je uspostavljen nakon što su im predstavnici sindikata iznijeli rješenja postignuta na današnjem sastanku na kome su prisustovali i generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica i izvršni direktor Senad Sarajlić.

Štrajk je prekinut nakon što su predstavnici sindikata na čelu sa Sinanom Husićem, predsjednikom sindikata rudara FBiH, sišli u jamu i rudarima. Dogovoreno je da se u roku od 24 sata sastavi stručni tim koji će ustanoviti elemente štetnosti ugovora sklopljenog sa firmom “Rudar” iz Tuzle, koji će nakon toga donijeti odluku o eventualnom raskidu ugovora.

Osim toga, za 14 dana Elektroprivreda bi trebala novozaposlenim radnicima osigurati stalni radni odnos, a regres za 2015, kako kažu, bit će isplaćen.

Kada je riječ o smjeni uprave, Grabovica je istakao da je u svim rudnicima sa negativnim poslovanjem pokrenut postupak smjene direktora i uprave.

Nastavak borbe na površini

Muhamed Purić, jedan od štrajkača, pod zemljom je proveo gotovo 24 sata.

“Poslje gotovo 24 sata pod zemljom divno je opet biti na površini. Uz podršku kolega izdržali smo, ali i dalje ćemo nastaviti našu borbu za naša prava i firmu. Ukoliko se već sutra ne prekine ugovor sa firmom “Rudar” mi se ponovo vraćamo pod zemlju”, kazao je Purić, prenosi Anadolija.

Treća smjena neće silaziti u jamu i proizvodnja večeras neće biti nastavljena, osim osoblja koje radi na održavanju.

Izvor: Agencije