Nakon dvije godine: Turska ukida vanredno stanje

Turska namjerava nastaviti borbu protiv terorizma u okviru postojećih uredbi i zakona (EPA)

Službena Ankara danas i službeno ukida izvanredno stanje koje je u Turskoj uvedeno prije dvije godine nakon neuspjelog pokušaja državnog udara.

No, glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je najavio da će se, unatoč ukidanju izvanrednog stanja, “borba protiv terorizma nastaviti u okviru postojećih uredbi i zakona”.

“Ukoliko se suočimo s nekom prijetnjom, mehanizam izvanrednog stanja bi ponovno mogao biti upotrijebljen”, kazao je Kalin.

Izvanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. srpnja 2016. godine nakon pokušaja državnog udara.

Za taj pokušaj turske vlasti optužuju imama Fetullaha Gulena tvrdeći da je “vodio dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe”, prenosi Anadolija.

Gulen odbacuje optužbe

Gulen, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, odbacuje optužbe Ankare, koja od Washingtona traži njegovo izručenje.

U pokušaju državnog udara, koji se dogodio 15. srpnja 2016. godine, život je izgubila 251 osoba, a njih gotovo 2.200 je ranjeno. 

Nakon toga, veliki broj državnih službenika otpušten je sa svojih radnih mjesta, mnogi su policajci dobili otkaze, baš kao što su i vojnici i časnici otpušteni iz službe. Dijelu njih prijete i dugogodišnje zatvorske, pa i doživotne kazne.

Otpušteni su i suci i pravosudni djelatnici, zatvorene su nevladine udruge i mediji. Sukladno zakonskom dekretu, uskraćeno je djelovanje i nastavnom osoblju te akademicima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegovi suradnici odbacili su sve kritike, pogotovo iz Europske unije, da su, zbog izvanrednog stanja, narušili temeljna ljudska prava.

Izvor: Agencije