Nakon devet decenija, FK Leotar pred gašenjem

Fudbalskom klubu Leotar iz Trebinja prijeti gašenje. Osim velikih finansijskih problema, u opstanak ovog 90 godina starog nekadašnjeg šampiona Bosne i Hercegovine umiješala se i politika.

Osim nesporne ljepote grada, sport je jedan od simbola Trebinja. Neki od najboljih sportista države počeli su ovdje. Zato je mnogoj djeci san da jednom igraju za svoj klub – Leotar.

Leotar je bio respektabilan jugoslovenski drugoligaš, ali najveću slavu stekao je kao šampion Premijer lige Bosne i Hercegovine prije više od decenije. Potom su uslijedile kvalifikacije za Ligu evropskih šampiona.

“Imamo dosta igrača sada koji su ponikli u FK Leotar, a koji igraju za reprezentacije – da li to bila Srbija ili Bosna i Hercegovina. Prije svega, pomenuću Asmira Begovića, golmana reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji čak u poslednje vrijeme u intervjuima ističe Leotar na prvom mjestu”, kaže Jovica Vico, nekadašnji igrač Leotara.

Gradonačelnik traži odgovornost

Međutim, čini se da su s najvećim uspjesima kola krenula nizbrdo. Klub je zapao u dugove. Da bi ih servisirala, tadašnja uprava zadužila se kod sada propale Bobar banke. Kredit nije vraćen. Stadion je zato pod hipotekom i mogao bi postati dio stečajne mase banke.

“Pa ja mislim da je to jednostavno bilo jedno nesavjesno poslovanje. I neznanje. Bili su ljudi na rukovodećim mestima, ne samo u FK Leotar, nego u 90 odsto klubova ostalih”, smatra Simeon Dučić iz FK Leotar.

Sukob na relaciji sadašnja Uprava kluba – Grad Trebinje je kulminirao. Gradonačelnik Slavko Vučurević kaže da dodatnog izdvajanja za Leotar neće biti, sve dok se ne ustanovi kako je založen stadion koji je mnogostruko vredniji od iznosa kredita Bobar banke.

Tvrdi da je, po zakonu, stadion vlasništvo Grada, pa mu je nejasno kako je uopće stavljen pod hipoteku.

“Ja imam skupštinsku odluku, gdje je rečeno da se traži od organa gonjenja da ispitaju slučaj u FK Leotar. Da se vidi ko je odgovoran i je li odgovoran, a onda možemo da nastavimo finansiranje. Ja ne želim da budem jemac za kriminal nekih generacija koje su bile prije mene”, rekao je Vučurević.

‘Prvoklasni model’

Ima i onih koji kažu da se za izvlačenje kluba iz krize mora naći rješenje, jer smatraju da je pola miliona eura, koliko duguje Leotar, malo da bi se klub ugasio. Sportski novinar iz Trebinja Čedomil Mucović već dugo prati rad kluba.

“Leotar je Trebinje! Svugdje kada odete vani iz Trebinja i kažete da ste Trebinjac, da dolazite iz Trebinja, prvo je pitanje, nakon što vas pitaju kako se zovete, kakvo je stanje u Leotaru”, kaže Mucović.

“Leotar je jedan od primera propadanja fudbalskih klubova na Zapadnom Balkanu. Iako je danas van Premijer lige Bosne i Hercegovine, u ovoj i okolnim zemljama prvoklasni je model šta se dešava sa profesionalnim sportom i klubovima koji od nestanka bivše države nisu uspeli da se samostalno finansiraju, bez novca građana“, izvještava iz Trebinja novinar Al Jazeere Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera