Nakon arbitraže: Odšteta za selidbu iz Hrvatske u Sloveniju 100.000 eura

Piranski zaljev
I hrvatska policija će poslati prvih 11 prekšrajnih prijava slovenskim ribarima (EPA)

Izaslanstvo Vlade Slovenije posjetilo je u srijedu općine Piran i Sečovlje te razgovaralo o provedbi arbitražne presude u graničnom prijeporu s Hrvatskom koju Slovenija očekuje, a sastanak je održan iza zatvorenih vrata, javili su slovenski mediji.

Kako je objavila RTV Slovenija, izaslanstvo koje je je vodila državna tajnica u vladinom kabinetu Lilijana Kozlovič, osim s predstavnicima lokalnih vlasti i državne uprave na tom području, razgovaralo je sa slovenskim ribarima, te Slovencima koji žive na lijevoj obali Dragonje, koji, prema arbitražnoj presudi, ostaju u Hrvatskoj, te im pojasnila uvjete koje im Vlada nudi da riješe svoje želje i potencijalne probleme.

U Sloveniju se s lijeve obale Dragonje na desnu želi preseliti pet obitelji kojima se nudi po 100.000 eura odštete ako na taj način žele riješiti svoj položaj i preseliti se u Sloveniju, prenosi Hina.

Sastanak je, navodi izvjestiteljica RTV Slovenije, odbio Joško Joras, koji je prosvjedovao što se sastanak odvija bez prisutnosti novinara i bez zapisnika, te je napustio skup, rekavši da će i dalje ostati u svojoj kući.

Ribarima 5.000 eura nadoknade

Joras je poznat po tome što, iako mu je kuća na hrvatskoj strani Dragonje, ne priznaje hrvatski suverenitet na tom području te je zbog toga ranije bilo i incidenata. 

Predstavnik slovenskih ribara iz Pirana Zlatko Novogradec izjavio je za RTV Slovenije da je relativno zadovoljan onim što je čuo, te da očekuje da će slovenske vlasti štititi ribare kad love u slovenskom moru.

Kako je objavila RTV Slovenija, ribari iz Pirana i okolice dobivali bi, prema obećanju Vlade, po 5.000 eura godišnje nadoknade zbog smanjenih mogućnosti ribolova, a nadoknadila bi im se i eventualna materijalna šteta koja bi eventualno nastala na njihovim brodovima ili opremi kad budu lovili u vodama Piranskog zaljeva koje prema arbitražnom rješenju, na kojemu inzistira Vlada Slovenije, pripadaju Sloveniji.

S druge strane, Vlada je uvjerila ribare da će prema dogovoru o malograničnom prometu (SOPS), zaključenim s Hrvatskom prije njenog ulaska u EU, moći loviti do Vrsara, čime se njihov potencijalni prostor za gospodarski ribolov povećava tri puta, objavila je RTV Slovenija.

Izvor: Al Jazeera i agencije