Nakon 50 godina: Američki avion na kubanskom aerodromu

Gotovo polovinu mjesta u avionu zauzeli su obični putnici (Reuters)

Prvi redovni komercijalni let između Sjedinjenih Američkih Država i Kube u više od 50 godina obavljen je danas, nakon što je američki avion sletio u grad Santa Clara, čime je otvoreno novo poglavlje u odnosima između tih bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Avion kompanije JetBlue Airways poletio je iz Fort Lauderdalea na Floridi prema Santa Clari, gradu u centru Kube poznatom po spomeniku Che Guevari.

U Airbusu A320 sa 150 mjesta bili su američki ministar saobraćaja Anthony Foxx, glavni direktor aviokompanije Robin Hayes i mnogi drugi zvaničnici te novinari.

Gotovo polovinu mjesta zauzeli su obični putnici, uključujući neke kubanskog porijekla, javlja Hina.

Kuba i SAD počeli su normalizirati odnose u decembru 2014. nakon 18 mjeseci tajnih pregovora i od tada su obnovili diplomatske odnose.

Neprijateljski odnosi

U neprijateljskim odnosima bili su više od pedeset godina, otkako je Fidel Castro svrgnuo diktatora Fulgencija Batistu kojeg je podržavao SAD revolucijom 1959. kojom je u zemlju uveden komunizam.

Uprkos poboljšanju odnosa, koji uključuju historijsku posjetu američkog predsjednika Baracka Obame Kubi u martu, on nije uspio uvjeriti Kongres da ukine dugogodišnji trgovinski embargo Kubi.

Američki državljani još ne smiju posjećivati Kubu kao turisti, iako već dugo postoje izuzeća od te zabrane koja se kreću od porodičnih do poslovnih, kulturnih, vjerskih i obrazovnih putovanja.

Obamina administracija dodatno je ublažila ta ograničenja.

Iako im u početku neće biti isplativi, u septembru će letove za Kubu uvesti prijevoznici Silver Airways i American Airlines, također iz Fort Lauderdalea gdje živi velika kubansko-američka zajednica. Potom će ih slijediti još tri kompanije.

Memorandum o razumijevanju između dviju države ograničit će letove za Havanu na 20 povratnih letova na dan.

Izvor: Agencije