Nakit inspirisan nacističkim simbolima prodavali na internetu

Volonteri su pomogli da se ukloni više od 1.000 aukcija predmeta sa nedozvoljenim simbolima (Al Jazeera)

Piše: Agnieszka Pikulicka-Wilczewska

Sat s alarmom sa simbolom SS na prednjoj strani, ogrlica od niza srebrnih kukastih križeva koji formiraju lanac, mlin za kafu sa simbolom SS i boca sa ugraviranim kukastim križem samo su neki od predmeta koje su poljski korisnici interneta mogli pronaći i kupiti sa samo nekoliko klikova.

Allegro, najveću web stranicu za kupovinu putem interneta u centralnoj i istočnoj Evropi sa više od 20 miliona korisnika, odavno koriste simpatizeri nacističkog pokreta da trguju proizvodima sa simbolima “Trećega Rajha”.

Ali 21. marta, na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije, Allegro se udružio sa poljskim antirasističkim udruženjem “Nikad više” da sa te platforme uklone proizvode koji promoviraju rasizam, fašizam i nacistički totalitarni sistem.

Do kraja juna, tim volontera udruženja “Nikad više” uspio je ukloniti više od 1.000 aukcija.

Iako i poljski zakon i uslovi korištenja Allegra zabranjuju promociju rasizma, fašizma i totalitarnih sistema, korisnici ove platforme su godinama bili doslovno slobodni da kupuju i prodaju proizvode sa nacističkim simbolima.

Udruženje “Nikad više” je deceniju vršilo pritisak na Allegro da ukloni aukcije.

“Godinama nismo uspijevali pokrenuti ovu saradnju, ali smo odlučili to promijeniti, Al Jazeeri je rekao Paweł Klimiuk, glasnogovornik Allegra.

“Pregovori su počeli u jesen prošle godine i razlog je bio jednostavan. Mediji su izvijestili o različitim kontroverznim ponudama na našoj platformi i to nam je privuklo pažnju”.

Unutar projekta, “Nikad više” savjetuje Allegro o aukcijama predmeta koji nose zabranjene simbole, koje potom ispituju i uklanjaju administratori stranice.

Među njima nisu samo simboli sa nacističkom i fašističkom ikonografijom, već i muzika i publikacije koje promoviraju fašizam, rasizam i navodnu superiornost bijele rase.

‘Nestajanje osnovne senzitivnosti’

Ovaj tim ne ukida predmete od historijskog značaja koji nose vrijednost za kolekcionare i istraživače, kao što su proizvodi proizvedeni u “Trećem Rajhu”.

“Većina [uklonjenih] predmeta su medalje i značke koje se mogu zakačiti na uniforme, ali i fiktivna odlikovanja, kao što je medalja sa likom Adolfa Hitlera“, rekla je Anna Tatar, aktivistikinja udruženja “Nikad više”.

“Bilo je mnogo savremenih proizvoda stiliziranih da izgledaju kao historijski ali bez vrijednosti za kolekcionare”.

Tatar je sretna što je uklonjeno nekoliko CD-ova i kaseta sa neofašističkom muzikom, uključujući bendove kao što su Konkwista 88 i Honor – “zvijezde” neonacističke scene.

“Ta muzika svira na festivalima kao što su Orle Gniazdo (Orlovo gnijezdo) koje u Poljskoj godinama organizuju grupe krajnje desnice. Poljska je postala mjesto koje ugošćava bendove koji hvale nacističke kriminalce, glorificira superiornost bijele rase i pjeva o iskorjenjivanju hebrejskih korijena. Ta muzika [nosi] ideologiju i nije samo popularna već je, kao što možemo vidjeti, i široko dostupna”, rekla je Tatar.

Prema riječima Rafała Pankowskog, sociologa iz organizacije “Collegium Civitas” i suosnivača udruženja “Nikad više”, rasizam je zavladao među mladom generacijom rođenom nakon pada komunizma – onih koji su odrasli u demokratskoj Poljskoj.

“Ako želimo govoriti o trendovima, suočeni smo sa nestankom osnovne senzitivnosti, što je bilo nešto očito za generaciju koja je preživjela Drugi svjetski rat i one koji su odrastali u postratnim decenijama”, rekao je Pankowski Al Jazeeri.

“U to vrijeme su fašistički simboli predstavljali tabu, primani su sa nedvosmislenom osudom i nikome ne bi palo na pamet da pravi takve proizvode. Ova društvena norma se promijenila”, dodao je on.

Prema Pankowskom, mladi ljudi se druže na internetu i stoga kanali distribucije kao što je Allegro trebaju biti pod prismotrom.

Uklanjanje aukcijskih stranica ne rješava problem odmah, jer korisnici mogu ponovo reklamirati proizvod na platformi.

Privremena ili trajna blokada korisnika

Da bi proveo nova pravila, Allegro može privremeno ili trajno blokirati korisnike.

“Naša saradnja ima preventivni i obrazovni cilj. Takve prodaje mogu se naravno eventualno premjestiti na drugo mjesto na internetu ili – i tome se mi nadamo – prestati”, kaže Klimiuk.

Udruženje “Nikad više” je ubijeđeno da su korisnici koji prodaju takve predmete ideološki motivisani i da traže način da promoviraju rasizam i fašizam.

U teoriji bi stoga prodavači mogli biti optuženi po poljskom krivičnom zakonu. Međutim, realnosti državnog pravnog sistema čine to teškim, ako ne i nemogućim zadatkom.

Prema riječima advokata Adama Kuczynskog, dokazivanje ideološke motivacije bi zahtijevalo dodatne napore policije i tužitelja.

“Sve zavisi od tužiteljevog pristupa i kako oni razumiju totalitarne sisteme. Poznat je slučaj tužitelja Bialystoka, koji je tvrdio da je kukasti križ hinduistički simbol sreće i nije vidio ništa pogrešno u crtanju kukastih križeva po zidovima”, rekao je Kuczynski.

Kukasti križ je stariji od nacizma i ima religijski značaj za niz indijskih religija, uključujući hinduizam.

Osim tog, korisnici mogu izbjeći kaznu tvrdeći da su njihovi savremeni proizvodi prodati kao rekonstrukcije ili za svrhe kolekcionarstva.

Ali za one koji se bore protiv rasizma i fašizma, inicijativa Allegro – “Nikad više” pozitivan je razvoj.

“Vidimo da u našem društvu i u kompanijama kao što je Allegro postoji sve veća potreba da se uradi nešto u vezi ovog problema. Sada znamo da moramo i da smo u stanju suprotstaviti se”, rekao je Pankowski.

Izvor: Al Jazeera