Najzaduženije zemlje svijeta: Hiljade milijardi dolara ‘minusa’

Najveći dug među državama svijeta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Američke Države (EPA)

Javni dugovi zemalja širom svijeta ubrzano se gomilaju, jer vlade nastoje osigurati sredstva za saniranje ekonomske štete izazvane pandemijom korona virusa i za privredni oporavak putem emisije duga, davanjem kreditnih garancija kompanijama i drugim sredstvima.

Najveći dug među državama svijeta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Američke Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP), onda je na čelu ove liste Japan, s udjelom duga u ekonomskom proizvodu od 283 posto, prema podacima sa portala US Debt Clock.org, prenosi Tanjug.

Američki državni dug trenutno je “težak” 26.500 milijardi dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5 posto BDP-a.

S druge strane, nacionalni dug Japana je nešto veći od 12.000 milijardi dolara, dok je vrijednost domaćeg proizvoda oko 4.300 milijardi dolara, zbog čega se “zemlja izlazećeg sunca” smatra najzaduženijom na svijetu.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, vrijedna približno 13.700 milijardi dolara, ima dug od oko 7.300 milijardi dolara, koji čini 53 posto BDP-a.

I Belgija među najzaduženijim

Kada je riječ o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod ima Grčka – njen dug iznosi nešto manje od 450 milijardi dolara, što čini 220 posto BDP-a.

Slijedi Italija s dugom od oko 3.000 milijardi dolara, koji je jednak kao 158 procenata BDP-a, prati je Portugal s koeficijetnom duga prema BDP-u od 156 posto, a u ovom društvu se nalazi i Belgija, s udjelom duga od 128 posto u BDP-u.

Lokomotiva evropske ekonomije, Njemačka, također je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi 81,6 posto BDP-a, francuski dug je premašio vrijednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116 procenata, a slična je situacija i s Veikom Britanijom, čiji dug čini 105,5 posto BDP-a.

Prema podacima sa ovog portala, koji u realnom vremenu prati promjene stanja dugova 30 svjetskih država, najniže učešće javong duga u BDP-u imaju Saudijska Arabija i Rusija, 15,7 procenata, odnosno 19,3 posto, respektivno.

Izvor: Agencije