Najviši funkcioneri Srbije štitili Mladića

Najviši državnici Srbije u vrijeme vlasti Vojislava Koštunice štitili su haškog optuženika Ratka Mladića, kazao je za Al Jazeeru Goran Petrović, bivši načelnik Službe državne bezbednosti u Srbiji.

„Štab za skrivanje haških begunaca su Vojislav Koštunica i njegovo okruženje“, rekao je Petrović.

Na čelu sveukupne opstrukcije u hapšenju Ratka Mladića, prema riječima Al Jazeerinog sagovornika, stajao je upravo tadašnji premijer Srbije Koštunica, koji je bio na čelu vlade od 2004. do 2008.

Petrović je prije šest godina napisao kolumnu u kojoj je detaljno opisao cijeli sistem skrivanja.

Skrivanje u regiji

Petrović je kazao kako je Opštinsko tužilaštvo u Beogradu saznalo da iza skrivanja stoji šef Vojne službe bezbednosti Aco Tomić.

Kako je kazao, čim je Tomić dobio poziv za saslušanje, javio se Koštunici, koji je preko republičkog tužioca izvršio pritisak na zamjenika opštinskog javnog tužioca da ne saslušava Tomića.

„To je jedan presedan nezabeležen u istoriji mnogo totalitarnijiih država“, rekao je Petrović.

On je kazao da je Koštuničin saradnik Rade Bulatović, po dolasku na mjesto direktora Bezbednosne informativne agencije upitao: ‘Kako ste smeli da tražite [haškog osuđenika Veselina] Šljivančanina, kad ste znali da ga ja čuvam?’.

U Srbiji se po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom, prema Petrovićevim riječima, sve čini pod pritiskom međunarodne zajednice.

„Sve ono što smo radili, radili smo na silu u neku ruku i neiskreno, samo kako bismo zadovoljili međunarodne institucije koje su na nas vršile pritisak.“

On je skeptičan po pitanju priče sa jatacima, s obzirom na to da su neki jataci već jednom oslobođeni.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije privodi kraju istragu o skrivanju Mladića i uskoro bi mogle biti podignute optužnice protiv njegovih pomagača, izjavio je glavni tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je rekao da postoji velika vjerovatnoća da se Mladić nije skrivao samo u Srbiji, već i u okolnim državama i da se ta činjenica trenutno ispituje.

Istrazi bi mogao pomoći i sam Mladić, sa kojim će uskoro biti obavljen razgovor u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Jataci se brane tvrdeći da su državni organi bili upoznati sa skrivanjem Mladića.

„Radi se o licima koja su imala kontakte, ali u vreme kada su za Ratka Mladića znali najviši državni vojni rukovodioci ove zemlje“, kazao je branilac Miloš Šaljić.

Nekadašnji šef Mladićevog osiguranja Branislav Puhalo, na ročištu je utvrdio da je neko iz državnog i vojnog vrha Jugoslavije početkom 2000. izdao nalog da se pomaže Mladićevom osiguranju kako ga ne bi oteli plaćeni lovci na glave.

„Ostalo je otvoreno pitanje gde se krio do hapšenja“, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

„Mi smo targetovali Mladićevo okruženje: rođaci, znači cela rodbina koja je vrlo velika, njegovi ratni drugovi, njegovi zemljaci i određeni lekari u tom krugu, ali to ne ide baš lako“, kazao je tužilacVukčević.

Mijenjane lokacije

Tokom skrivanja Mladić je, prema dosadašnjoj istrazi, često mijenjao lokacije, ali se i vraćao na već korištena skloništa, pokušavajući na taj način zavarati  istražne organe.

„Uglavnom smo rekonstruisali njegovo kretanje. Unutar Srbije uglavnom, ali sumnjamo da je prelazio u zemlje regiona. Ali to još nismo dovoljno istražili. Upravo je to ključ naše istrage“, rekao je Vukčević.

Izvor: Al Jazeera