Najviše ilegalnog oružja u Brazilu dolazi iz SAD-a

Nekoliko hiljada pristalica posjedovanja oružja planira veliki skup u Richmondu (AP)

Iz SAD-a dolazi najviše oružja koje koriste naoružane bande i krijumčari droge u Brazilu, objavila je brazilska savezna policija.

Više od 1.500 komada oružja potiče iz SAD-a, pokazala je analiza 10.000 komada naoružanja koje je policija zaplijenila 2014. godine, uglavnom u Rio de Janeiru.

U policiji ipak kažu kako je često prošlo kroz neku treću zemlju prije nego što je završilo u Brazilu.

Među američkim oružjem najviše je automatskih puški i pištolja većeg kalibra, dok oružje koje već kruži Brazilom ili je stiglo iz drugih zemalja uglavnom čine pištolji manjeg kalibra.

“SAD je i dalje najveći indirektni izvor ilegalnog oružja, a to je rezultat velike dostupnosti u prodavnicama i na sajmovima u američkim gradovima”, navodi se u izvještaju.

Recesija razbuktala nasilje

Nasilje u kojem se koristi ilegalno oružje razbuktalo se u Brazilu nakon što su zbog duboke recesije od 2015. do 2017. godine smanjena izdvajanja za policijske snage.

Savezna vlada poslala je prošle godine vojsku u Rio i ostale gradove kako bi suzbili nasilje uglavnom povezano s trgovinom narkoticima.

Oružje iz SAD-a stiže u Brazil najčešće direktnom dostavom već sastavljeno, u dijelovima ili posrednom dostavom preko trećih zemalja, uglavnom Paragvaja.

Većina oružja stiže kopnenim putem, a u izvještaju se izdvaja slučaj kada su 22 atomatske puške stigle u pošiljci namještaja, skrivene u madracima.

U drugom incidentu 60 dugih cijevi koje potiču iz Miamija otkrivene su u grijačima bazena u kontejneru na aerodromu u Riu, navodi se u izvještaju brazilske policije.

Izvor: Agencije