Najviše cijene nafte od novembra 2014. godine

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 2,8 posto, na 77,10 dolara (Arhiva)

Na svjetskim su tržištima cijene nafte i prošle sedmice porasle, dosegnuvši nove najviše nivoe od novembra 2014. godine, jer je Washington najavio ponovno uvođenje sankcija Iranu, prenose agencije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2,8 posto, na 77,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 70,70 dolara.

Cijene nafte rastu već sedmicama, a novi poticaj tom trendu uslijedio je nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovnom uvođenju sankcija toj azijskoj državi, koja proizvodi oko četiri posto svjetske nafte.

To bi moglo dovesti do smanjenja opskrbe naftom sa Bliskog istoka u trenutku kada je ponuda na tržištu gotovo izjednačena s potražnjom, a najveća izvoznica Saudijska Arabija i najveći svjetski proizvođač Rusija, u skladu s dogovorom, ograničavaju proizvodnju kako bi podržali cijene.

‘Mješavina poticajnih faktora’

Od januara 2017. godine OPEC i grupa nezavisnih proizvođača, na čelu s Rusijom, smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno, kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time podržali cijene.

Rast cijena nafte zahvaljuje se “istoj mješavini poticajnih faktora: Iranu, Venecueli i tomu što Saudijska Arabija ne kani ponuditi više nafte na tržištu”, kaže John Kilduff, partner u firmi Again Capital.

Mnogi analitičari očekuju kako će cijene nafte rasti kako se iranski izvoz bude smanjivao.

S druge strane, snažniji rast cijena nafte sprečava rast proizvodnje u SAD-u, što povećava ponudu na svjetskim tržištima i tako otežava napore OPEC-a, koji smanjenom proizvodnjom nastoji podržati cijene.

Izvor: Agencije