Najveći trgovinski sporazum na svijetu jača utjecaj Kine

Sporazum uključuje 10 zemalja jugoistočne Azije, Kinu, Japan, Južnu Koreju, Novi Zeland i Australiju (EPA)

Potpisivanjem trgovinskog sporazuma 15 azijsko-pacifičkih zemalja, Kina bi mogla zacementirati dominantnu poziciju i povećati utjecaj svoje meke moći u tom regionu, dok je nejasno kako će SAD reagirati na stvaranje najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) uključuje 10 zemalja jugoistočne Azije, Kinu, Japan, Južnu Koreju, Novi Zeland i Australiju, navodi AFP i ističe da obuhvaćene privrede zajedno pokrivaju gotovo 30 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi Beta.

Sporazum, prvi put predložen 2012. godine, zaključen je u nedjelju, na kraju samita južne Azije u Vijetnamu, dok lideri nastoje obnoviti svoje privrede pogođene pandemijom COVID-19.

Dogovor za snižavanje carina i otvaranje trgovine uslugama unutar bloka ne uključuje SAD i smatra se alternativom pod vodstvom Kine za ugašenu američku trgovinsku inicijativu, podvlači AFP, podsjećajući da se SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom povukao iz svoje inicijative Transpacifičko partnerstvo (TPP).

Obuhvaćeno 2,2 milijarde potrošača

Iz potpisivanja je upadljivo bila odsutna Indija, koja se prošle godine povukla iz pregovora zbog zabrinutosti da će sporazum omogućiti ulazak u zemlju jeftine kineske robe.

Ipak, potpisnice sporazuma izrazile su nadu da će se New Delhi priključiti u budućnosti, priznajući time “strateški značaj” te zemlje za sporazum koji već pokriva više od dvije milijarde ljudi.

Vijetnam, koji je bio domaćin virtualnog samita, saopćio je da će RCEP pokrivati 30 posto globalne ekonomije, 30 posto globalne populacije i obuhvatiti 2,2 milijarde potrošača.

RCEP bi, kao najveći svjetski blok slobodne trgovine, mogao snažnije zacementirati položaj Kine kao ekonomskog partnera jugoistočne Azije, Japana i Sjeverne Koreje, ocjenjuje Reuters.

S novim trgovinskim sporazumom, druga najveća ekonomija na svijetu bit će u boljoj poziciji da oblikuje trgovinska pravila u regiji, ističe Reuters i ukazuje na ocjene ekonomista da bi RCEP mogao pomoći Pekingu da smanji zavisnost od inostranih tržišta i tehnologije.

Jedan od najvećih trgovinskih sporazuma na svijetu transformirat će prekogranično poslovanje i predstavlja veliki korak za ekonomsku integraciju regiona, ocjenjuje Financial Times i ukazuje da pojedini ekonomisti ocjenjuju da će RCEP dodati 186 milijardi dolara globalnoj ekonomiji i 0,2 posto BDP-u svojih članica.

Među najvećim dobitnicima sporazuma su Japan i Južna Koreja, ali će se korist od jeftinije robe proširiti i do Evrope i SAD-a.

Osovina Kina – Japan – Južna Koreja

S druge strane, uobičajena kritika RCEP-a je dominacija Kine, posebno od kada se Indija povukla, ukazuje Financial Times, dodajući da Peking dobija važan glas u postavljanju standarda u regionalnoj trgovini, čime može porasti njegova meka moć.

U sporazumu su dva elementa posebno značajna, ističe Financial Times, a prvi su pravila o porijeklu.

Prema postojećim sporazumima u jugoistočnoj Aziji, proizvodi kompanije, naprimjer, iz Indonezije bi mogli ispunjavati uvjete sporazuma o slobodnoj trgovini s Japanom, ali ne i s Južnom Korejom.

Sada će RCEP to promijeniti.

Drugi ključni faktor je što RCEP predstavlja prvi sporazum o slobodnoj trgovini između Kine, Japana i Južne Koreje, ukazuje list, navodeći da bi se poslije prvog koraka mogli ubrzati pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini Kina – Japan – Južna Koreja.

Imajući u vidu da su tri zemlje proizvodne i tehnološke sile, to bi bio veliki razvoj za globalnu trgovinu.

Protuteža američkom utjecaju u regiji

RCEP, za razliku od ranijeg TTP-a, relativno je neambiciozan, pošto eliminira 90 posto carina, dok poljoprivreda uglavnom nije pokrivena, a usluge tek mješovito.

Ipak je to i dalje veliki korak, ističe Financial Times, uz ocjenu da bi najveća posljedica mogla biti preduzimanje prvog koraka ka pomaljanju Azije kao koherentne trgovinske zone, poput Evrope ili Sjeverne Amerike.

Dogovor zaključen u nedjelju predstavlja snažni simbol rasta ekonomskog utjecaja Pekinga u jugoistočnoj Aziji, u vreme neizvjesnosti u vezi ekonomskih veza SAD-a s regijom, ocjenjuje New York Times, uz konstataciju da je sporazum osmislio Peking, dijelom kao protutežu američkom utjecaju u regiji.

RCEP, mada ograničenog opsega, nosi znatnu simboličku težinu, ističe američki list.

Budući da pokriva više ljudi nego bilo koji prethodni regionalni sporazum o slobodnoj trgovini, mogao bi pomoći u daljem cementiranju imidža Kine kao dominantne ekonomske sile u svom susjedstvu.

Čeka se šta će uraditi Joe Biden

Trump je prije četiri godine povukao SAD iz TPP-a, koji se smatrao odgovorom Washingtona na sve veći utjecaj Kine u azijsko-pacifičkoj regiji.

S povlačenjem SAD-a iz TPP-a, koji nije obuhvatao Kinu, Peking je rado nastojao popuniti taj vakuum, piše New York Times, ističući da nije jasno kako će SAD odgovoriti na novi trgovinski sporazum, budući da se novoizabrani predsjednik Joe Biden nije izjašnjavao da li će zemlju uključiti u nasljednika TPP-a.

Biden je rekao da će sačekati na pregovore o novim trgovinskim sporazumima, pošto se želi fokusirati na pandemiju, ekonomski oporavak i investicije u američku proizvodnju i tehnologiju.

Ipak, pojedini stručnjaci za trgovinu kažu da potpisivanje RCEP-a pokazuje da ostatak svijeta neće čekati SAD.

Evropska unija, također, agresivnim tempom vodi trgovinske pregovore.

I dok druge zemlje potpisuju nove ugovore, američki izvoznici mogu postepeno gubiti tlo pod nogama, zaključuje njujorški list.

Izvor: Agencije