Najveći igrači farmaceutske industrije

S izuzetkom nekoliko novih učesnika u donjem dijelu i izmjenama na pozicijama u gornjem dijelu, stabilnost je osnovna karakteristika liste 50 globalnih lidera u farmaceutskoj industriji, koju već 17 godina objavljuje Pharm Exec.

Relativno mirna lista ne znači da stabilnost znači i profit za sve kompanije. Usljed rasta pritiska na cijene, gubljenja ključnih patenata… nekoliko poznatih kompanija ostvarilo je skromne prihode.

Eksperti pripisuju stalni plasman poznatih imena među top 10 firmi jednostavnoj izreci „tako se posao završava“ u ovoj industriji – većinom velike farmaceutske kuće prate model koji nastavlja stavljati prioritet omasovljenju proizvoda i inoviranju kroz interno istraživanje i razvoj, licenciranje ili pak akvizicije.

Pfizer, na primjer, koji je vodeći po prodaji lijekova na recept, održava svoj plasman koristeći posljednje dvije stavke.

Slično rade i kompanije poput Shirea koji se potaknut potpunim preuzimanjem Baxalte juna 2016. godine „ispalio“ sa 30. na 22. mjesto ovogodišnje liste zarade. A kada je riječ o istraživanju i razvoju, Shire je povećao svoje investicije u to polje na 1,29 milijardi dolara.

Merck & Co. Uprkos što je četvrti u prodaji propisanih lijekova, prvi je po ulaganju u istraživanje i razvoj sa rastom od 47,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najnoviji proizvod ove kompanije kojem raste prodaja je imunoterapija Keytruda, čiji se efekat nastavlja proučavati kod raznih vrsta tumora.

Donosimo listu deset farmaceutskih kompanija koje su ostvarile najveći profit u prodaji propisanih lijekova u 2016. godini.

Izvor: Pharm Exec