Najveći dobitnici i gubitnici u 2017.

Dvije godine nakon afere 'Dieselgate' Volkswagen je prodao rekordan broj vozila (EPA)

Proizvođač automobila Folksvagen, Kina, pčele i industrija alkohola su među ovogodišnjim pobednicima u areni društvenih zbivanja, prema proceni portala Politiko, koji među gubitnike, između ostalih, svrstava evropske šume, ugalj, protivnike vakcinacije i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa.

Nemačkog giganta automobilske industrije ovaj portal navodi među pobednicima u 2017. jer je uspeo da zaobiđe “Dizelgejt” krizu u Evropi iako je u SAD moralo da isplati milijarde dolara na ime obeštećenja.

Dve godine nakon što je obelodanjeno da je Folskvagen u 11 miliona dizelskih automobila instalirao softver za falsifikovanje nivoa zagađujućih materija u izduvnim gasovima, ista kompanija je u novembru zabeležila rekordan broj prodatih vozila u jednom kalendarskom mesecu – čak 594.300 vozila širom sveta.

Kina – veliki pobjednik

“Ova priča o uspehu odnosi se i na nemačku automobilsku industriju generalno”, navodi Politiko, primećujući da Folksvagen i dalje uspešno tvrdi da ne duguje nadoknadu svojim evropskim kupcima.

U pobedničkim redovima u godini na izmaku je i Margrete Vestager, evropska komesarka za konkurentnost, koju portal u svom evropskom izdanju opisuje kao najstrožeg tehnološkog regulatora u svetu 2017. nakon što je propisala pozamašne novčane kazne onima poput Fejsbuka, Gugla i Amazona zbog digitalne prevare.

“Njena zvezda je u tolikom usponu da postoji velika šansa da ona postane novi predsednik Evropske komisije”, navodi Politiko.

I Kina je jedan od velikih pobednika 2017, prema analizi ovog portala, jer je izbegla kaznene tarife, ali nije dopustila ni da je SAD etiketira kao manipulatora valutom, pa je time izbegla i trgovinski rat s američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji se, pak, pokazao krotkijim nego što su mnogi očekivali, stoji u analizi.

“Kina je osigurala veliku pobedu, nateravši EU da prihvati njen status tržišne ekonomije. Čelnici EU-a su priznali status Kine 20. decembra stupanjem na snagu novog antidamping zakona, koji će zameniti stari sistem, a koji je Kinu tretirao kao netržišnu ekonomiju. Na papiru, Kina sada važi za ravnopravnu članicu Svetske trgovinske organizacije”, navodi se u tekstu.

Pčele s ‘prijateljima na visokim položajima’

Među pobednicima su se našle i pčele, “koje očito imaju prijatelje na visokim položajima”, a jedan od njih je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je to ponosno rekao svom komesarskom timu.

Evropska komisija iznela je predloge o proširenju moratorijuma na celu EU kad je reč o upotrebi tri neonikotinoidne vrste pesticida, za koje se sumnja da doprinose smanjenju populacije pčela, podseća portal.

Među pobednicima je i šef Junkerovog kabineta Martin Zelmajr, koji je uspeo da blokira plan o uključivanju propisa o slobodnom protoku podataka u trgovinske sporazume, ali i Majkl Gouv, britanski sekretar za prirodnu sredinu s vizijom o “zelenijoj” Britaniji posle Bregzita.

Kakve god kritike da su proizvođači alkohola dobili od evropskog komesara za zdravlje proteklih godina, 2017. je još jedna u kojoj su oni uspeli da spreče uvođenje evropskih pravila o etiketama sa podacima o kalorijama i sastavu pića, primećuje portal.

U ovogodišnje pobednike svrstan je i Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke, koji je uspeo da izdestvuje jednu od najvećih odluka za finansijska tržišta u novijoj monetarnoj istoriji – da prepolovi obimni mesečni program kupovine obveznica na 30 milijardi evra od januara, a da to predstavi kao “ništa posebno”, piše ovaj portal.

Još jedan Mario je u grupi uspešnih – portugalski ministar finansija Mario Senteno, koji je predsednik Evrogrupe postao kao kandidat sa malim šansama.

Pobednik je i kestenjasti pasoš EU-a – od kojeg Britanija odustaje – jer taj dokument, ukazuje evropski portal, omogućuje putovanje bez viza među državama članicama i rad u 28 zemalja EU-a.

Među gubitnicima Ryanair i Uber

Sa druge stane arene društvenih zbivanja su gubitnici, prema proceni Politika, a prve su evropske šume, kojih je približno milion hektara izgorelo u Evropskoj uniji 2017, što je najmanje četiri puta više nego što je od 2008. do 2016. iznosio godišnji prosek (236.000 hektara).

Gubitnik je i Majkl O'Liri, direktor irske niskobudžetne aviokompanije Rajaner, koja je imala burnu drugu polovinu 2017. godine, pri čemu je najavila da će otkazati letove koji će pogoditi 400.000 putnika zbog problema sa spiskovima pilota, što je izazvalo oštar odgovor regulatora EU-a i nacionalnih vlasti.

London, Milano i Bratislava takođe su jasni gubitnici u trci za novo sedište Evropske agencije za lekove, koja se seli iz Londona, dok je sa druge strane pobednik Amsterdam.

U gubitničku grupu Politiko je svrstao i taksi kompaniju Uber, koja je u roku 12 meseci prošla kroz skandal vezan za seksualno uznemiravanje, promenu rukovodstva, otkriće kršenja podataka velikih razmera…

U istoj grupi, navodi portal, jest i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel “jer je propustila priliku da ostavi vidljiv trag u evropskoj digitalnoj agendi”.

Gubitnik je i ugalj, ponovo, jer je i u 2016. bio na toj strani, a zbog predviđanja o zastoju u tražnji zbog sve veće upotrebe obnovljivih oblika energije i ograničenja u emisiji štetnih gasova.

Politiko smatra gubitnicima i skeptike u pogledu vakcinacije, za koje navodi da su na društvenim mrežama ove godine digli veliku buku, ali da su njihovi pokušaji samo ohrabrili još strožu politiku širom EU-a, naročito s obzirom na epidemiju malih boginja u Rumuniji i Italiji.

Karsten Kengeter, generalni direktor Nemačke berze, koji je u oktobru najavio ostavku nakon što su na nju pozvali investitori, takođe je na gubitničkoj strani, kao i britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, čiji se kredibilitet srozao krajem godine kada je otkrio da su pregovori o Bregzitu manje pregovori, a više niz instrukcija koje on treba da sledi, zaključuje Politiko.

Izvor: Agencije