Oglasi

Najveći dio južne Azije bit će prevruć za život do 2100.

Klimatske promjene učinit će dio planete gdje živi petina svjetske populacije prevrućim za ljudsko preživljavanje do kraja ovog stoljeća.
Ako se klimatske promjene nastave svojim sadašnjim tempom, smrtonosni valovi vrućina koji će početi u sljedećim desetljećima pogodit će dijelove Indije, Pakistana i BangladešaEPA - Ilustracija

Klimatske promjene učinit će najveći dio južne Azije - gdje živi petina svjetske populacije - prevrućim za ljudsko preživljavanje do kraja ovog stoljeća, upozorili su stručnjaci.

Ako se klimatske promjene nastave sadašnjim tempom, smrtonosni valovi vrućina koji će početi u sljedećim desetljećima pogodit će dijelove Indije, Pakistana i Bangladeša, pokazala je studija koja se temelji na kompjuterskim simulacijama istraživača na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology).

Ključna poljoprivredna područja u bazenima rijeka Indus i Ganges bit će posebno pogođena, čime će se smanjiti urodi i povećati glad u nekim od najnapučenijih regija u svijetu, kažu istraživači, prenosi Hina.

"Klimatske promjene nisu apstraktan pojam, one pogađaju ogroman broj osjetljive populacije", kazao je profesor Elfatih Eltahir.

Povećanje rizika

Dodao je da se rizik od smrtonosnih toplinskih valova povećava time što ljudi nastavljaju djelovati kao da se ništa ne događa.

U područjima koja će vjerovatno biti najpogođenija - sjeverna Indija, južni Pakistan i Bangladeš - živi gotovo 1,5 milijardi ljudi, kazao je Eltahir, koji je jedan od autora studije.

Trenutno je oko dva posto stanovništva Indije povremeno izloženo ekstremnim toplinskim valovima praćenim iznimnom vlagom. Do 2100. ta će se brojka povećati na 70 posto ako se ništa ne učiniti na polju borbe protiv klimatskih promjena.

Zbog toplinskih valova širom južne Azije 2015. je umrlo više od 3.500 ljudi, a takvi događaji postat će češći i intenzivniji, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.