Najveći broj slučajeva ospica u SAD-u od 2000.

Ponovno izbijanje bolesti uglavnom je zahvatilo područje New Yorka i savezne države Washington (EPA)

Sjedinjene Američke Države potvrdile su 695 slučajeva ospica ove godine, što je najveći broj od kada je 2000. godine proglašeno da je eliminiran virus te zarazne bolesti, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti – CDC.

Ponovno izbijanje bolesti, za koje zdravstveni radnici djelimično krive širenje lažnih informacija o štetnosti vakcinacije, uglavnom je zahvatilo područje New Yorka i savezne države Washington, gdje je od kraja prošle godine zabilježen najveći broj slučajeva.

“Što duže traje to izbijanje bolesti, veće su šanse da se ospice trajno vrate na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država”, upozorio je CDC.

Nema smrtnih slučajeva

Premda je bolest 2000. godine eliminirana iz SAD-a, što znači da virus više nije kontinuirano prisutan tokom cijele godine, epidemije se ipak mogu dogoditi preko putnika koji dolaze u SAD iz država u kojima ospice još uvijek postoje, navodi Centar.

Broj slučajeva ospica već sada je veći od 667 slučajeva zabilježenih 2014. godine, što je do sada bio najveći godišnji broj od eliminacije bolesti 2000. godine.

Slučajevi ospica ove su godine zabilježeni u 22 od 50 američkih saveznih država.

Ospice mogu dovesti do smrtonosnih komplikacija, ali do sada nije zabilježen nijedan ovogodišnji smrtni slučaj od te bolesti.

Izvor: Agencije