Najveći avion na svijetu sletio u Zagreb

Naručitelju s Filipina hitno treba transformator, pa su se odlučili na prijevoz koji je 1 i pol puta skuplji od samog transformatora (EPA)

Najveći zrakoplov na svijetu Antonov An-225 koji može ponijeti najviše tereta, sletio je u petak oko 17:45 sati u zagrebačku zračnu luku, u kojoj će ukrcati 140 tona težak transformator zagrebačke tvrtke Končar-Energetski transformatori i prevesti ga na Filipine za tamošnju elektranu San Lorenzo.

Rok za izradu transformatora bio je pet i pol mjeseci, ali je skraćen za 35 dana. 

Transformator snage 318 megavoltampera za elektranu San Lorenzo na Filipinima javnosti je zanimljiv upravo zbog načina prijevoza. 

Prijevoz 1 i pol puta skuplji od transformatora

Transport brodom trajao bi između 40 i 45 dana, pa se kupac odlučio za avioprijevoz, koji će trajati dva dana, te košta tri milijuna dolara i skuplji je od samog transformatora jedan i pol puta.

To se, međutim, kupcu isplati, jer trpi velike štete zbog kvara postojećeg transformatora, pa mu je u interesu da novi uređaj stigne što prije. 

Utovar transformatora bit će obavljen u subotu i trajat će oko 14 sati, a predviđeno vrijeme polijetanja Antonova 225 s teretom je u nedjelju u šest sati ujutro. 

Antonov će prevesti glavni dio transformatora težak 140 tona, a ostatak će biti transportiran redovnim aviolinijama.

‘Ovaj zrakoplov neće poletjeti’

Ovaj najveći operativni zrakoplov na svijetu, nazvan Mriya, što na ukrajinskom znači “san”, dugačak je nešto manje od nogometnog igrališta i visok kao šesterokatnica. Za tu jedinstvenu leteću grdosiju dužine 84 metra, raspona krila 88 i visine 18 metara, vlada veliko zanimanje zrakoplovnih entuzijasta koji putuju po svijetu kako bi ga vidjeli i snimili.

An-225 projektnog ureda Antonov nastao je povećanjem transportnog zrakoplova An-124 Ruslan, transportera s četiri motora za strateške vojne operacije.

Projektanti su produžili trup zrakoplova, dodali dva motora i promijenili repne upravljačke površine, kako bi bio lakše upravljiv kad nosi teret na leđima, jer je upravo za to i bio napravljen, piše Hina.

Naime, tadašnji SSSR je trebao zrakoplov koji je na leđima mogao nositi raketoplan Buran i raketne nosače Atlant prema kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu, kao što je SAD imao dva prerađena Boeinga 747, koji su prevozili space shuttle.

Dovršen je jedan primjerak Mriye, koja je od NATO-vih stručnjaka dobila kodni naziv Cossack (Kozak), dok je za drugi proizvedeno blizu 60 posto trupa.

Prvi let obavljen je u prosincu 1988. godine. Mihail Haračenko, glavni pilot na probnom letu, rekao je da je pri prvom susretu s Mriyom, dok su još trajali radovi u hangaru, pomislio: “Ovaj zrakoplov neće poletjeti.” Iduće dvije godine An-225 je nastupio na najpoznatijim svjetskim zrakoplovnim izložbama u Parizu i u Londonu.

Umalo završio u rezalištu

Nakon propasti SSSR-a i istočnog bloka, te otkazivanja svemirskog programa, zrakoplov je umalo završio u rezalištu kad su ga 1994. stavili u skladište i skinuli mu motore.

Međutim, u međvremenu je osnovana tvrtka Antonov Airlines, kojoj je uz “manje” zrakoplove An-124 zatrebao i avion za prijevoz iznimno velikih i teških tereta, pa se pristupilo ponovnom osposobljavanju Mriye za let.

Antonov 225 prazan teži skoro 300 tona, a rekordan teret koji je dosad prevezao je 189 tona težak generator 2009. godine. Maksimalna težina tereta u teretnom prostoru je 250 tona, a najveća težina koju može ponijeti “na leđima” je 200 tona. S takvim teretom može letjeti na udaljenosti 4.500 kilometara, dok s maksimalnom količinom goriva stiže na odredišta udaljena 13 do 15 tisuća kilometara.

Ovaj leteći div drži gotovo 240 rekorda u svijetu zrakoplovstva i zračnog prijevoza.

Prvi let zrakoplovom, koji su braća Wilbur i Orville uspjeli postići svojim zrakoplovom 1903. godine od 37 metara, kraći je od 43 metra dugog teretnog prostora An-225, u koji može stati rastavljen trup Boeinga 737.

Šest motora Progress D-18, od kojih svaki može dati 229,5 kN potiska, čini ga zrakoplovom s najjačom pogonskom skupinom. Radi sigurnosti svi bitni sustavi u zrakoplovu su učetvorostručeni, tako da kvar ne bude fatalan za šesteročlanu posadu.

Bivši hladnoratovski protivnici, također, koriste An-225, pa su tako Mriyom prevozili hranu za kanadske i američke vojnike tijekom rata u Iraku.

Izvor: Agencije