Oglasi

Najveći avion na svijetu izveo prvi let

Raspon krila ovog aviona jednak je dužini terena za američki nogomet, a letjelica ima šest motora.
Kompaniju Stratolaunch je pokrenuo suosnivač Microsofta Paul Allen 2011. godineAP

Najveći avion na svijetu izveo je prvi testni let u Kaliforniji. Letjelica nazvana Roc, čiji je raspon krila jednak dužini terena za američki nogomet i ima šest motora, izveo je premijerni let iznad pustinje Mojave. 

Avion, kojeg je napravila kompanija Stratolaunch Systems Corp, ostao je u zraku dva sata, postižući brzinu od 304 kilometara na sat i dostižući visinu od 5.182 metara. 

Nakon toga sletio je na pistu gdje je stotine ljudi pljeskalo. 

"Kakav fantastičan prvi let", rekao je direktor Stratolauncha Jean Floyd. 

"Današnji let produžuje našu misiju da osiguramo fleksibilnu alternativu sistemima za lansiranje. Nevjerovatno smo ponosni na naš tim, posadu, naše partnere", dodao je. 

Kompaniju Stratolaunch je pokrenuo suosnivač Microsofta Paul Allen 2011. godine, koji je preminuo prošle godine. Cilj kompanije je lansiranje satelita u svemir iz aviona. 

"Znamo da bi Paul bio ponosan da je vidio današnji historijski uspjeh. Avion je značajno inžinjersko postignuće", rekla je Jody Allen, sestra pokojonog milijardera. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.