Najveće zarade: Mayweather ispred Ronalda i LeBrona

'Money' je svoj posljednji meč u bokserskoj karijeri odradio 2017. godine (Reuters)

Američki bokser Floyd Mayweather najviše je zaradio u protekom desetljeću od svih sportista na svijetu, objavili su britanski mediji, prenosi Hina. 

Bivši svjetski prvak je u proteklih deset godina zaradio je 780 miliona eura.

“Money”, kako glasi njegov nadimak, je svoj posljednji meč u bokserskoj karijeri odradio 2017. kada je u Las Vegasu prekidom svladao MMA mega zvijezdu Conora McGregora. Bila je to njegova 50. pobjeda u isto toliko mečeva. Nakon toga je bilo govora o mogućem povratku, ali više nije odradio niti jedan profesionalni meč.

Bivši svjetski prvak je ukupno u karijeri zaradio više od milijardu eura, a samo su još dvojica sportista ušla u klub milijardera – legendarni košarkaš Michael Jordan i golfer Tiger Woods.

Ronaldo i LeBron James

Drugo mjesto na popisu zarada u proteklih 10 godina zauzima portugalska nogometna zvijezda Cristiano Ronaldo sa 640 miliona eura. Ronaldo je na početku desetljeća bio tek 13. sportista svijeta po godišnjim prihodima.

Iza Mayweathera i Ronalda je NBA zvijezda LeBron James sa 606 miliona eura. James je jedini sportista uz tenisera Rogera Federera koji je u svakoj od deset godina posljednjeg desetljeća bio među 10 najplaćenijih sportista svijeta.

Prvih pet zatvaraju argentinski nogometni majstor Lionel Messi sa 605 miliona eura, te jedan od najboljih tenisera svijeta Švicarac Roger Federer sa 572 osvojena miliona u posljednjih 10 godina.

TOP 10 ZARADA U PROTEKLOM DESETLJEĆU

1. Floyd Mayweather (SAD – boks) – 780 miliona eura

2. Cristiano Ronaldo (Portugal – nogomet) – 640

3. LeBron James (SAD – košarka) – 607

4. Lionel Messi (Argentina – nogomet) – 605

5. Roger Federer (Švicarska – tenis) – 572

6. Tiger Woods (SAD – golf) – 553

7. Phil Mickelson (SAD – golf) – 428

8. Neymar (Brazil – nogomet) – 357

9. Manny Pacquiao (Filipini – boks) – 350

10. Lewis Hamilton (Velika Britanija – formula 1) – 342.

Izvor: Agencije