Oglasi

Najveće svjetsko polje solarne energije

Novi solarni park bit će sistem kapaciteta 500 MW i trebao bi biti završen u potpunosti do kraja 2014. godine.
Ovaj park proizvodit će 214 megavata struje i veći je od kineskog Golmudskog solarnog parkaAFP/Getty

Zapadnoindijska država Gujarat je aktivirala najveće svjetsko polje solarne energije, objavila je moskovska medijska kuća Russia Today.

Ovaj park proizvodit će 214 megavata struje (MW) i veći je od kineskog Golmudskog solarnog parka od 200 MW, koji je prethodno držao rekord.

Novi solarni park bit će sistem kapaciteta 500 MW i trebao bi biti završen u potpunosti do kraja 2014. godine.

U ovom trenutku, park se prostire se na 1.200 hektara nenastanjene oblasti, što ga čini jednim od najvećih solarnih parkova u svijetu.

Ovaj projekat predstavlja dio nastojanja Indije da sa 600 MW solarne energije ojača svoj energetski sistem.

Po završetku izgradnje ovog parka, emisija ugljen dioksida (CO2) koja se ispušta u atmosferu bit će smanjena za osam miliona tona i bit će ostvarivana ušteda od 900.000 tona uglja i prirodnog gasa godišnje. 

Ovaj solarni park je ozbiljan podsticaj ambicijama Indije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Nova radna mjesta

Indija želi da do 2020. obnovljivi izvori energije čine do 15 posto ukupnih energetskih kapaciteta, u odnosu na današnjih šest procenata.

Radovi na izgradnji ovog parka počeli su u decembru 2010. 

Očekuje da će u sektoru solarne energije biti otvoreno oko 30.000 novih radnih mjesta.

Privreda Indije, poslije počinjanja tržišnih reformi 1991. godine, ima jednu od najviših stopa ekonomskog rasta u svijetu i smatraju je novoindustrijalizovanom zemljom, članica je Grupe 20 privredno najmoćnijih zemalja svijeta, kao što sa Brazilom, Rusijom, Kinom i Južnom Afrikom čini grupaciju BRICS.

Indijska ekonomija je dovoljno snažna da prebrodi globalnu ekonomsku krizu bolje od većine drugih velikih privreda, mada joj je stopa rasta pala sa 8,5 posto u finansijskoj 2010-2011. na 6,9 u 2011-2012, ali i opet porasti na 7,6 odsto u 2012-2013.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.