Najveće neprijateljstvo prema elitama osjećaju Francuzi

Oko 49 posto Francuza je ljutito, zgroženo ili ustrašeno (EPA)

Među šest evropskih nacija Francuzi su najgnjevniji i najveći su protivnici elita, po rezulatima istraživanjima koje je obuhvatilo i Njemačku, Španiju, Italiju, Austriju i Poljsku.

Istraživanje, predstavljeno pred izbore za Evropski parlament u maju, pokazalo je da “negativne” osjećaje gaji 87 posto Francuza, 86 posto Španaca, 67 posto Poljaka, 63 posto Italijana i 61 posto Nijemaca.

Oko 49 posto Francuza je ljutito, zgroženo ili ustrašeno, 39 posto želi radikalnu promjenu, a 81 posto smatra da su elite protiv njih, pokazale su ankete.

Neprijateljstvo prema establišmentu najrazvidnije je posljednjih mjeseci bilo upravo u Francuskoj s pokretima poput “žutih prsluka”.

Pad popularnosti narodnjačkih stranaka

U Francuskoj i najveći udio ljudi koji žele napustiti Evropsku uniju, njih 17 posto, dok ih je u Austriji 13 posto, u Njemačkoj 11 posto, Italiji osam posto te po sedam posto u Poljskoj i Španiji.

Istraživanje javnog mišljenja je na razini cijele Evropske unije predvidjelo gubitke na izborima u maju za Evropsku narodnu stranku (EPP), socijaldemokrate i Zelene a napredovanje euroskeptika i desničara.

Po rezultatima ankete, EPP bi ako uđe u savez s desničarskim grupama ECR-om, ENF-om i EFDD-om, u Evropskom parlamentu imao 334 zastupnika, tek 19 manje od parlamentarne većine od 353 zastupnika.

Istraživanje je proveo konzorcij evropskih instituta koji čine talijanski SWG, njemačka INSA, francuski ISOP, španjolska SIGMA DOS i poljski IBRIS.

Izvor: Agencije