Najveće američke firme za dogovor o budžetu

Spor između Kongresa i Bijele kuće popularno je nazvan 'fiskalna litica' (EPA)

Više od 150 direktora najvećih američkih kompanija zatražili su od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame i vođe republikanaca u Kongresu Johna Boehnera da postignu dogovor oko budžeta.

Kako prenosi Bloomberg, direktori najutjecajnijih kompanija, među kojima su rukovodioci firmi JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Boeing i Honeywell,  ističu da bi u slučaju da ne dođe do kompromisa, američka ekonomija pretrpjela dugotrajnu, ako ne i neprolaznu štetu.

Obama i Boehner su posljednjih dana nastavili razgovore o produženju ili okončanju poreskih olakšica donesenih još u vrijeme predsjedničkog mandata Georgea Busha, ali dogovor još nije postignut.

Predsjednik SAD-a se zalaže za ukidanje poreskih olakšica za najbogatiji dio američkog društva, to jest za one koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje, dok republikanci insistiraju da se poreske olakšice i u narednoj godini nastave za sve.

Nova poreska politika

U slučaju da ne dođe do dogovora između Bijele kuće i Kongresa, od 1. januara automatski stupa na snagu nova poreska politika, uz budžetske rezove u visini od 600 milijardi dolara.

Spor oko budžeta popularno je nazvan ‘fiskalna litica’

Budžetski rezovi bi pogodili Pentagon, čemu se republikanci protive, kao i brojne socijalne programe, čemu se protive demokrate. Trenutno Senat kontroliraju demokrati, a Zastupnički dom Kongresa republikanci.

Nijedna strana uglavnom nije promijenila dosadašnje stajalište. Međutim, i rezanje budžeta i povećanje poreza je obvezno po ranije prihvaćenom zakonu i do toga može doći početkom 2013. godine.

Izvor: Agencije