Najveća restauracija Plave džamije u historiji

Sultanahmetova džamija, koja je jedina džamija u osmanskoj arhitekturi sa šest munara, neizostavan je dio fotografija i razglednica Istanbula (Anadolija)

Nakon 30 godina, Sultanahmetova džamija u Istanbulu, poznata i pod nazivom Plava džamija, bit će restaurirana.

Restauracija će biti najopsežnija u 400 godina godina njenog postojanja, javlja Anadolija.

Sultanahmetova džamija, koja je jedina džamija u osmanskoj arhitekturi sa šest munara, neizostavan je dio fotografija i razglednica Istanbula. Zbog plave boje koja preovladava na pločicama i natpisima poznata je i pod nazivom Plava džamija, a izgrađena je 1616. godine po naredbi osmanskog sultana Ahmeda I.

Restauracija velikih džamija

Direktor Uprave Adnan Ertem za Anadoliju kaže kako su pripreme završene i da će radovi početi nakon zime, odnosno u proljetnim mjesecima.

“Restauracija Sultanahmetove džamije bit će naša finalna restauracija u Istanbulu”, istakao je Ertem koji je dodao kako su restauracije svih srednjih i velikih džamija u gradu ili završene ili i dalje traju.

Kaže da traje restauracija velikih džamija, odnosno džamije Rustem paše, Nove džamije (Yeni Cami) i Bajezidove džamije.

“Od posljednje resturacije Sultanahmetove džamije prošlo je 30 godina. Sada, nakon 30 godina, opet ćemo je restaurirati i to će biti jedna od najopsežnijih restauracija”, pojasnio je.

Ističe da veliki problem predstavljaju podzemne vode ispod džamije, te da prilikom restauracije prije 30 godina nije urađena restauracija ispod džamije.

“Uradili smo snimke podloge i primijetili da nema statičkog problema, ali da postoji problem s podzemnim vodama. Oni koji su ovdje dolazili tokom zime i proljeća svjedočili su da kišnica ne može da otiče. Uradit ćemo opsežne radove kako bismo otklonili ovaj problem. Ako treba, moguće je uraditi odvodne kanale. Gledat ćemo u tom okviru i prema tome raditi. To će biti razlika u odnosu na restauraciju prije 30 godina”, navodi Ertem.

Gradilišta širom Turske

Podsjeća kako je ranije restaurirana jedna munara, a da su odlučili da rade opsežnu popravku ostalih munara, na kojima je primijećeno oštećenje, umjesto pojedinačno.

Dodaje kako na evropskom dijelu traje 39, a na azijskom deset restauracija, odnosno da je otvoreno 250 gradilišta širom Turske.

Naglašava kako je primjetno da su ukradene mnoge vrijedne pločice iz džamije.

“Ranije nije pronalaženo rješenje za prazna mjesta, nisu popunjavana. U okviru odluke koju je donijelo Vijeće za spomenike, pronađeno je rješenje da ove pločice budu zamjenjene identičnim. Mi ćemo tokom restauracije napraviti prikladne pločice”, istakao je Ertem i dodao kako će džamija tokom restuaracije biti otvorena za posjete i molitve.

To će, zaključuje Ertem, biti duga restaurcija koja bi trebala biti završena 2020. godine.

Izvor: Agencije