Najveća operacija krijumčarenja droge u Velikoj Britaniji

Iz NCA-e navode da je više puta droga bila unesena u Veliku Britaniju između februara 2017. i oktobra 2018. (EPA)

Trinaest muškaraca uhapšeno je u utorak u Velikoj Britaniji, u okviru istrage o najvećoj trgovini drogom ikad otkrivenoj u toj evropskoj državi, objavila je britanska Agencija za borbu protiv organiziranog kriminala (NCA).

Ti muškarci, u dobi između 24 i 59 godina, osumnjičeni su za pripadnost britanskom ogranku međunarodne kriminalističke grupe, prenosi agencija Hina, pozivajući se na AFP.

Iz Holandije su prokrijumčarili više od 50 tona heroina, kokaina i marihuane vrijednih više milijardi funti koristeći se fiktivnim holandskim i britanskim firmama, navodi se u saopćenju NCA-e.

Obim te trgovine drogom utvrđen je nakon presretanja tri tereta u septembru 2018. s 351 kilogramom kokaina, 92 kilograma heroina, 250 kilograma marihuane i 1,85 tona hašiša ukupne vrijednosti 38 miliona funti (42,3 miliona eura) u preprodaji.

Hapšenja krijumčara i u aprilu

Iz NCA-e navode da je više puta droga bila unesena u Veliku Britaniju između februara 2017. i oktobra 2018, skrivena među povrćem i sokovima na teretnim brodovima.

“Vjerujemo da su ti muškarci bili upleteni u najveću ikad otkrivenu operaciju. U Veliku Britaniju unijeli su tone smrtonosne droge, podijeljene kriminalističkim grupama širom države”, komentirala je Jayne Lloyd, regionalna istražiteljica u NCA-i.

“U saradnji s holandskom policijom vjerujemo da smo razotkrili linije dostave”, dodala je.

U okviru te istrage u aprilu su uhapšena četiri muškarca i dvije žene u Holandiji na osnovu evropskih naloga za hapšenje i sada čekaju izručenje u Veliku Britaniju, dodaju agencije.

Izvor: Agencije