Najveća kibernetička vježba na svijetu

U scenariju vježbe fiktivna zemlja Berilija suočena je s koordiniranim kibernetičkim napadima na civilnu infrastrukturu dok održava nacionalne izbore (EPA)

Tim od gotovo 40 eksperata za kibernetičku sigurnost predvođen agencijom za komunikacije i informatiku NATO-a od 9. do 12. aprila učestvovat će u najvećoj kibernetičkoj vježbi na svijetu nazvanoj “Blokirani štitovi”.

Tim NATO-a koji je pobijedio na takmičenju 2018. ojačan je u ovoj godini s deset dobrovoljaca iz članica NATO-a  Bugarske, Hrvatske, Norveške, Rumunije, Slovenije i Turske, prenosi Fena.

Više od 1.000 međunarodnih djelatnika u polju kibernetičke zaštite i donosilaca odluka učestvovat će u “Blokiranim štitovima 2019.” u organizaciji NATO-ovog Vojnog centra za izvrsnost u Estoniji.

Vježba uključuje pristup zasnovan na igri koji omogućuje učesnicima da uzmu ulogu u fiktivnim timovima za reakciju. Njihov je cilj procjena kriznih situacija, održavanje usluga i zaštita mreža koje su postale žrtve kibernetičkih napada, saopćeno je na sajtu NATO-a.

Scenarij vježbe

U scenariju vježbe fiktivna zemlja Berilija suočena je s koordiniranim kibernetičkim napadima na civilnu infrastrukturu dok održava nacionalne izbore. Zadatak tima NATO-a bit će da pomogne u suzbijanju štete i zaštiti mreže od novih napada. Vježba se održava u laboratorijskom okruženju.

Kibernetičke vježbe poput “Blokiranih štitova” dragocjena su prilika za nacionalne i kibernetičke eksperte NATO-a da uvježbavaju zaštitu svojih sistema informativnih tehnologija i ključne infrastrukture od teških kibernetičkih napada.

Takva vrsta obuke također promovira razumijevanje i koordinaciju između civilnih i vojnih eksperata i donosilaca odluka u odgovoru na kibernetičke prijetnje, saopćio je NATO.

Izvor: Agencije