Najutjecajniji američki potpredsjednik ide u penziju

S krajem mandata administracije predsjednika Baracka Obame okončava se i 44-godišnja karijera potpredsjednika Joea Bidena. On je 36 godina služio kao senator iz savezne države Delaware.

Obama ga je odabrao kao potpredsjednika dijelom zbog iskustva u vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti, ali i zbog toga što potječe iz radničke klase.

Predsjednik Obama i njegov potpredsjednik izgradili su duboku povezanost.

Biden je pristao preuzeti obavezu pod uvjetom da prije svake velike odluke ostane nasamo s Obamom.

“Gospodine predsjedniče, tražili ste da Vam pomognem i zaista ste mi dopustili da Vam pomognem”, rekao je on.

Biden je uz Obamu bio u najtežim trenucima mandata. Iz Bijele kuće borio se za prava žena, a dok je bio senator, učestvovao je u pisanju Zakona o borbi protiv nasilja nad ženama.

Potcrtao je problem seksualnih napada na univerzitetskim kampusima.

Također je savjetovao Obami da zauzme stav o važnim socijalnim pitanjima i napravi iskorak prema bazi Demokratske stranke.

“Toliko je bio posvećen pravu homoseksualaca da sklapaju brakove da su neki to tumačili kao gaf, a zapravo je taj njegov stav imao posljedice u promjeni politike. Veliki broj članova Demokratske stranke sretan je zbog toga. On je usmjerio stranku u pravcu u kojem su željeli da ide. Njegova spontanost na kraju je imala dobre posljedice”, ocijenio je Hans Noel, politolog.

Gubitak sina

Kada su svi očekivali da će istaći kandidaturu za predsjedničku utrku, doživio je ličnu tragediju.

Njegov sin Beau, političar u usponu, umro je od raka mozga u maju 2015. godine. Bio je to veliki udarac i glavni razlog zbog kojeg se nije kandidirao.

Koristio se svakom prilikom da posjeti rodni Delaware i pomogne porodici svog sina.

“Da je Joe mogao, da se nije dogodilo to što se dogodilo, da se kandidirao za predsjednika SAD-a, mislim da bi pobijedio. Radnička klasa unutar stranke uvijek ga je podržavala, jer su znali odakle potječe, znali su njegovo porijeklo. Sada bi stvari bile bitno drukčije”, rekao je Samuel Lathem, velečasni i Bidenov dugogodišnji prijatelj.

“Politička baza Joea Bidena jest savezna država Delaware, koju je godinama zastupao u Senatu. Nakon što napusti Bijelu kuću vratit će se ovamo, u mjesto iz kojeg potječe”, izvještava Alan Fisher, reporter Al Jazeere.

Riječ je o najutjecajnijem američkom potpredsjedniku u modernom dobu.

Rekao je kako će se nastaviti boriti protiv raka, skupljajući novac i podižući svijest. Biden želi da ga svijet pamti po još nečemu, ne samo po tome što je bio potpredsjednik.

Izvor: Al Jazeera