Najteži poraz ‘Vatrenih’ u historiji

'Furija' je svjetskim doprvacima 'čestitala' šesticom (EPA)

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je takmičenje u Ligi nacija debaklom u Elcheu izgubivši od Španije 0:6 što je najteži poraz ‘Vatrenih’ u historiji.

Hrvatska je do sada najteži poraz doživjela u septembra 2009. na Wembleyju u kvalifikacijama za SP 2010. izgubivši od Engleske 1:5.

No, ‘Furija’ je svjetskim doprvacima ‘čestitala’ šesticom, prenosi Hina.

Golove za Španiju zabili su Saul Niguez (24), Marco Asensio (33), Lovre Kalinić (35-ag), Rodrigo (49), Sergio Ramos (57) i Isco (70). Posebno je bio raspoložen Asensio koji je dva puta pogađao, jer je Kalinić zatresao svoju mrežu nakon njegovog udarca, te upisao i dvije asistencije.

‘Ni duela ni agresije‘

Španija je ovom utakmicom produžila niz bez domaćeg poraza na 38 utakmica, ostvarivši pritom 34 pobjede.

Španci su posljednji put izgubili službenu utakmicu kod kuće prije 15 godina i to od Grčke (0:1).

Zlatko Dalić, selektor hrvatske reprezentacije, nije skrivao razočaranje nakon najtežeg poraza hrvatske reprezentacije u historiji.

“Jako dobri smo bili prvih 20 minuta, tri stopostotne šanse, a nakon toga i ozljede Vrsaljka smo jednostavno nestali s terena. Ni duela ni agresije, jednostavno raspad sistema. Nakon tih 20 minuta smo se raspali, nismo bili niti sjena onog što smo bili prije. Moramo znati da je to problem”, rekao je Dalić.

Mediji u Hrvatskoj su poraz opisali kao neviđenu katastrofu i udarac kojeg će ‘Vatreni‘ pamtiti godinama. Tako, primjerice, Dnevnik.hr navodi da je Hrvatska potpopljena u 11 minuta.

Izvor: Al Jazeera i agencije