Najteži period epidemije u Crnoj Gori u narednim sedmicama

Ranko Lazović: Ovo je najdragocjeniji trenutak za Crnu Goru (Anadolija)

Šef crnogorskog Kriznog operativnog štaba za zdravstvo Ranko Lazović izjavio je u subotu da u narednim sedmicama očekuje najteži period epidemije korona virusa u toj zemlji.

Kazao je da će medicinska i zaštitna oprema koja je ranije u subotu stigla u Crnu Goru zadovoljiti potrebe zdravstvenog sisitema u periodu vrhunca epidemije, prenosi Anadolija.

Na podgorički aerodrom je stigao prvi kontingent medicinske i zaštitne opreme kao podrška u suzbijanju korona virusa u Crnoj Gori, koji je donirao biznismen Petros Statis.

“U Crnu Goru je stiglo 630.000 standardnih maski, 80.000 LP3 maski, sa najvećim nivoom zaštite u trajanju od četiri sata, i oko 100.000 pari rukavica, što će crnogorskom zdravstvenom sistemu biti dovoljno naredne tri do četiri sedmice. To je najdragocjeniji trenutak za Crnu Goru, jer su to su sedmice u kojima nas, po procjenama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, očekuje najteži period pandemije”, rekao je Lazović.

Resursi bili na izmaku

Pojasnio je da će oprema prvo biti raspodijeljena domovima zdravlja, bolnicama, svim punktovima zdravstvenog sistema, kao i Vojsci Crne Gore i Upravi policije.

Dragoljub Bulatović, šef Kabineta predsjednika Vlade, istakao je da je oprema stigla u trenutku kada su resursi već bili na izmaku.

Kazao je kako je kontingent medicinske opreme koji je u subotu stigao još jedna potvrda da Vlada ima potencijal, sposobnost i odlučnost od epidemije zaštititi svakog građanina.

“Zaštitna oprema značiće sigurnost za crnogorske zdravstvene radnike, ali i za pripadnike svih službi koji se ovih dana nalaze na prvoj liniji odbrane od epidemije korona virusa”, rekao je Bulatović. 

Izvor: Agencije